Primera gran mostra a Barcelona de Joan Fontcuberta dels darrers 13 anys

'Monstres' es podrà visitar a Can Framis fins al 23 de gener de 2022

Cultura

Joan Fontcuberta, a l'exposició de Can Framis
Joan Fontcuberta, a l'exposició de Can Framis | ACN

Redacció / ACN

El reconegut fotògraf Joan Fontcuberta, resident a Roca Umbert, exposa des de dimarts Monstres, la primera gran mostra que fa a Barcelona des del 2008, i que es podrà visitar a Can Framis fins al 23 de gener de 2022.

En l'exposició s'hi inclouen peces com Beautiful agony, un recull de quatre de vídeos de personalitats polítiques com Donald Trump, Silvio Berlusconi, Joan Carles de Borbó i Dominique Strauss-Kahn, vinculades a escàndols sexuals mediatitzats –realitzat conjuntament amb Pilar Rosado–. Les imatges s'han alterat per simular que tenen un orgasme al mig d'un discurs. Una altra de les obres és Botswana Safari, que reinventa la fotografia del rei Joan Carles davant d'un elefant que acaba de matar a Botswana. La peça està feta de marbre de Carrara a partir de 20.000 tessel·les i per ridiculitzar encara més l'acció, s'hi inclou la imatge del Pequeño Nicolas amagat darrere d'un arbre. L'artista ha assenyalat que "els mosaics són un mena de precedent de la fotografia digital. El que per avui són els píxels fa 2.000 anys eren les tessel·les fetes de marbre".

Fontcuberta ha explicat que va proposar exposar 'Botswana Safari' a diferents galeries catalanes, però totes van rebutjar mostrar-la fins que va acceptar el Museu de Can Framis. "Les raons podien ser múltiples i no només ideològiques", ha indicat l'artista.

L'exposició es basa en una frase d'Antonio Gramsci que diu: "El vell món està morint i el nou triga a néixer i en el clarobscur emergeixen els monstres". Fontcuberta ha explicat a l'ACN que a l'exposició planteja que "està morint l'antic règim de la fotografia i d'un tipus d'imatge que prometien veritat i memòria i que estan sent substituïdes per imatges fetes per algoritmes i intel·ligència artificial".

Fontcuberta també presenta a Can Framis mitja dotzena de projectes recents, que abasten des de Trauma i Gastropodia, amb cargols que devoren invitacions d'exposicions i reproduccions d'obres d'art, fins a Prosopagnosia, realitzat amb Pilar Rosado. També s'hi inclou el projecte Fahrenheit 451, en què Fontcuberta salva llibres de les flames, i Frenografies, un projecte inèdit realitzat també amb Rosado que parteix de l'arxiu del doctor Joan Obiols, conegut per la seva afició a retratar pacients en les institucions psiquiàtriques per a les quals treballava a finals dels anys 40 i principis dels 50. Les primeres imatges de la sèrie són les més deformades i abstractes, i les darreres "semblen restituir les fesomies, en teoria, originals quan en realitat el veritable efecte treballa en un sentit totalment contrari".

Edicions locals