Una experiència per desconnectar del món i connectar amb la natura

La companyia Pagans escenifica ‘Paraules que trenquen ossos’ en un entorn natural, en el marc de la programació d'Escena grAn

Cultura

Allò ancestral i el present tecnològic conviuen a 'Paraules que trenquen ossos'
Allò ancestral i el present tecnològic conviuen a 'Paraules que trenquen ossos'

Santa Maria de Palautordera

Negra nit. Un grup reduït de persones s’endinsa dins el bosc, només il·luminat per les pantalles dels seus telèfons mòbils. De cop, comencen a rebre comunicacions de manera personalitzada. No és una situació d’emergència, són els espectadors de Paraules que trenquen ossos, una experiència de teatre itinerant, immersiu i comunitari que aquest dissabte arriba a Granollers en una doble funció (20 i 21.30 h) al bosc del polígon Industrial Font del Ràdium.

Aquesta insòlita proposta defuig l’escenari convencional, cerca espais singulars, desplaça al públic, propicia l’experimentació amb l’entorn i, sobretot, afavoreix que els espectadors siguin partícips del que estan veient. Una nova manera d’explicar una història, molt vivencial, amb un punt d’aventura i fins i tot un cert alè poètic. “Entrar en un bosc et porta tot un imaginari associat, t’obre una sèrie de possibilitats molt interessants. Ens proporciona un escenari únic i tot de sensacions. I si hi entres de nit, encara més. D’alguna manera també volem reivindicar el bosc com a espai de teatre de carrer, treballar la natura com a espai d’arts escèniques”, expliquen les ànimes del projecte, Núria Clemares i Marc Fernández.

Tots dos ja havien col·laborat plegats en altres muntatges, però han vist l'oportunitat de crear un tàndem creatiu “que faci servir la tecnologia com a element narratiu, com a element essencial de les seves propostes”. És així com ha nascut la Companyia Pagans a Santa Maria de Palautordera.

El títol del seu muntatge al·ludeix al poder destructiu que poden arribar a tenir les paraules, encara més amb l’amplificació que els atorguen les xarxes socials. “Proposem una reflexió sobre la vigència de la nostra tradició oral, sobre la nostra (des)connexió amb la natura, sobre on pot trobar-se la màgia avui en dia, i sobre les noves formes d'explicar històries en un món envoltat de tecnologia com l'actual”.

Paraules que trenquen ossos es va estrenar al Festival de Llegendes 2020 i a la Fira Mediterrània de Manresa i ha estat distingit amb el Premi de la Crítica d’Arts Escèniques 2021 al millor espectacle d’arts de carrer.

Edicions locals