Passejar en bicicleta per la ciutat amb persones de la tercera edat

Granollers Pedala impulsa 'En Bici Sense Edat', una activitat gratuïta en bicicleta adreçada a la gent gran

Societat

Dues usuàries del servei, en la prova pilot del juliol I Foto: Anandi Rodríguez
Dues usuàries del servei, en la prova pilot del juliol I Foto: Anandi Rodríguez

Després d'una primera prova pilot durant dues setmanes al juliol, Granollers Pedala impulsarà de nou aquest octubre el projecte En Bici Sense Edat, una activitat gratuïta que pretén millorar la qualitat de vida, la salut i el benestar de les persones grans i amb mobilitat reduïda mitjançant passejos en tricicles especialment adaptats i conduïts per persones voluntàries.

Amb aquesta iniciativa, que ja es du a terme en ciutats com Barcelona, s'ofereix a una o dues persones grans o amb mobilitat reduïda un passeig en tricicle amb assistència elèctrica a l'aire lliure durant una hora i mitja, un moment per compartir converses, experiències i per relacionar-se amb l'entorn.

"El recorregut pot ser diferent per a cada usuari, ja que alguns volen anar a llocs que fa temps que no han vist, com el carrer on vivien", diu Benjamí Aguilar, de Granollers Pedala, qui afegeix que per als voluntaris també pot ser "un bon exercici de memòria històrica" en conèixer el passat d'espais de la ciutat que s'han transformat amb els anys. Amb tot, la pedalada sol fer-se per entorns tranquils i pacificats perquè sigui el màxim de còmoda i agradable per als participants.

Cada passeig compta amb un voluntari i una o dues persones grans que s'asseuen a la part frontal del tricicle, on poden accedir fàcilment encara que tinguin mobilitat reduïda. A més, els usuaris també porten un cinturó de seguretat durant la passejada.

Els voluntaris que pedalen i condueixen el tricicle –actualment hi ha una borsa disponible d'una vintena de persones–, van fer una formació teòrica i pràctica el cap de setmana passat per familiaritzar-se amb el vehicle, aprendre a controlar-lo i practicar el tracte a les persones grans. "Mirem de quadrar els horaris dels usuaris i els voluntaris per poder-ho fer", diu Aguilar, qui apunta que el projecte començarà amb els residents de la Fundació Antònia Roura, tot i que la intenció és ampliar-lo a més centres geriàtrics de la ciutat.

D'altra banda, si la iniciativa té èxit, l'entitat també es proposa adquirir el tricicle elèctric per incorporar-lo a la seva flota de vehicles, ara cedit per un dels socis. En aquest cas, apunta, caldria trobar els recursos per adquirir-lo.

Edicions locals