Bigues i Riells del Fai crearà un espai per al dol perinatal i gestacional al cementiri

El consistori fa els primers passos per dotar el cementiri municipal amb un entorn recollit perquè les famílies puguin recordar els seus fills

Societat

Bigues i Riells del Fai crearà un espai per al dol perinatal i gestacional al cementiri
Bigues i Riells del Fai crearà un espai per al dol perinatal i gestacional al cementiri

Coincidint amb el Dia Internacional del Dol Perinatal i Gestacional, avui 15 d’octubre, l’Ajuntament de Bigues i Riells del Fai anuncia la seva voluntat de dotar el municipi amb un espai perquè les famílies que han perdut un fill abans o poc després de néixer, en especial a aquells que no poden ser enterrats, els puguin retre homenatge. 

La regidora d’Igualtat, Mayte Escobar, considera que aquesta acció permetrà visibilitzar la mort gestacional i perinatal: “L’objectiu és reconèixer el dolor de les famílies afectades i oferir-los un espai recollit i íntim on recordar i retre homenatge al fill o filla que han perdut”.

Escobar explica la importància de generar aquest nou espai: “Introduir aquest entorn reforça el fet que aquestes criatures efectivament han existit i han estat molt estimades i proporciona un espai de recolliment, de serenor i de pau a aquelles famílies que no tenen un lloc on anar a visitar els seus fills si no van poder enterrar-los”. Aquest projecte, doncs, busca no deixar caure en l'oblit aquests nadons i autoritzar i validar el sentiment de pèrdua i enyorança de les famílies. 

La mort gestacional és aquella que succeeix durant l'etapa de gestació i pot ser provocada de forma natural (avortament espontani) o de forma intencionada (interrupció voluntària o legal de l'embaràs). La pèrdua d'un fill o filla, sigui per una mort espontània o a causa d'una interrupció per motius mèdics, sacseja fortament la família d'aquell nadó tan estimat i desitjat.

Els fetus ​de menys de 180 dies de gestació o ​que pesen menys de 500 grams, ​no poden ser registrats enlloc i la família tampoc pot disposar-ne, per tant, de cop, aquella criatura desapareix com si ni tan sols hagués existit i deixa la família endinsada en un dol sovint molt incomprès i desautoritzat.

El nombre de famílies afectades pot arribar a ser molt elevat si es té en compte que​, estadísticament​, un de cada quatre embarassos no arriba a terme, segons dades de l'associació Umamanita, la primera associació de dol gestacional i perinatal d'Espanya. Per tant, per cada tres nadons que neixen vius, un mor abans de néixer.

Edicions locals