Granollers participa al segon Congrés Mundial per la Pau

Mayoral hi defensa el paper del municipialisme per a la transformació del món 'davant del silenci dels Estats'

Societat

Participants al segon Congrés Mundial per la Pau
Participants al segon Congrés Mundial per la Pau | Ajuntament de Granollers

L’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, ha participat en el Congrés Mundial per la Pau coorganitzat per l’International Peace Bureau (IPB) i l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), que ha tingut lloc del 15 al 17 d’octubre al Centre de Cultura Contemporània (CCCB) i la seu de Blanquerna – Universitat Ramon Llull.

El congrés es va inaugurar divendres 15 d’octubre amb un acte que va comptar amb la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. En aquesta sessió inaugural van participar noms destacats com el polític britànic Jeremy Corbyn i la directora executiva d’ICAN, Beatrice Fihn. Tant l’alcaldessa de Barcelona com la directora executiva de l’ICAN van destacar el paper de la ciutat de Granollers en la promoció del municipalisme per la pau, especialment pel que fa a la construcció d’un món lliure d’armes nuclears.

La xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya

L’alcalde de Granollers i president de la xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau, Josep Mayoral, va participar com a ponent a la taula rodona Visions de pau pels conflictes i les tensions del futur i el taller Estratègies i accions per un món sense armes nuclears. Juntament amb altres líders del moviment per la pau, l’alcalde va reivindicar el paper dels municipis per avançar cap a la transformació del món i l’eliminació definitiva de les armes nuclears.

A la primera taula, l’alcalde va remarcar que "només des de la proximitat és possible construir societats inclusives que lluitin contra els murs. És a la ciutat, a cada plaça i cada barri, on es poden canviar les coses. Necessitem un municipalisme de pau per transformar el món". Mayoral també va destacar la importància de l’educació i de continuar amb el treball en xarxa: "davant del silenci dels estats, hem d’enfortir les nostres estructures i seguir treballant per avançar".

Al taller sobre Estratègies i accions per un món sense armes nuclears es van compartir opinions, experiència i estratègies de mobilització per l’abolició de les armes nuclears i la doctrina de la dissuasió nuclear. L’alcalde va acollir la benvinguda que el Congrés dels Diputats va fer al Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN) i va convidar l’Estat espanyol a participar com a país observador a la Primera Conferència d’Estats Part del TPAN, que tindrà lloc al març a Viena.

Campanya 'Ciutats de Pau’

Granollers, com a ciutat vicepresident de Mayors for Peace, promou a Catalunya amb Fundipau la campanya Ciutats de Pau, que crida els ajuntaments a manifestar el seu suport al TPAN i a l’abolició nuclear. La iniciativa s’emmarca en la campanya internacional Cities Appeal, d’ICAN.

59 localitats de Catalunya, així com la Diputació de Barcelona, han aprovat una moció en què reconeixen el perill que suposen les armes nuclears, se solidaritzen amb les persones i comunitats afectades pel seu impacte i demanen al Govern espanyol que signi i ratifiqui el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN), aprovat el 2017 i que va entrar en vigor el 22 de gener del 2021.

El Congrés en dades

La 2a edició del Congrés Mundial per la Pau s’ha celebrat en format híbrid, amb un centenar de conferències, tallers i esdeveniments culturals. 900 persones han assistit de forma presencial, mentre que 1.700 ho han fet de manera virtual des de 126 països. A Barcelona s’han pogut escoltar activistes de l’Afganistan, Corea, Europa, els Estats Units, l’Índia i Mongòlia parlar de qüestions com el desarmament nuclear, la justícia climàtica, el racisme i els drets dels pobles indígenes.

La part més emotiva ha estat l’homenatge que les entitats i institucions del moviment per la pau de Catalunya han fet al mestre i referent Arcadi Oliveres, mort el passat abril, al Pati de les Dones del CCCB. Representants del moviment han desplegat una pancarta on es podia llegir Gràcies sempre, Arcadi. De per vida i han cantat la cançó Imagine, de John Lennon.

L’esdeveniment va néixer amb l’objectiu de dinamitzar el pacifisme internacional, ser un punt de trobada de diferents actors, redefinir l’acció per la pau i, com diu el lema del congrés, reimaginar el món sota el prisma de la cultura de pau. El congrés també ha afavorit la creació de sinergies entre organitzacions, persones i moviments socials interconnectats que lluiten per la justícia global. De l’esdeveniment n’ha sortit el compromís d’organitzar un Congrés Català de Cultura de Pau en un termini de dos anys.

Edicions locals