'Ens criminalitzen perquè denunciem que ens estan saquejant la mare terra'

L'activista guatemalteca Leiria Vay va obrir dimecres les xerrades obertes de Ciutats Defensores dels Drets Humans

Societat

Leiria Vay va oferir una xerrada sobre la lluita indígena per la defensa del territori
Leiria Vay va oferir una xerrada sobre la lluita indígena per la defensa del territori

Leiria Vay, defensora indígena Maya K´iche de Guatemala, líder del Comité de Desarrollo Campesino (CODECA), va obrir dimecres les xerrades obertes a tota la ciutadania de l'11a edició del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, en què participa Granollers. Vay va denunciar la situació dels pobles indígenes al seu país, i com els poders polítics i econòmics estan al servei de les empreses transnacionals que exploten el territori.

L'activista explicava com Guatemala, malgrat que té una majoria de població indígena, està dominada per les elits econòmiques que "no responen als interessos dels pobles, sotmesos a tot tipus de violació dels drets humans".

Durant més de 36 anys de conflicte armat i fins al 1996, mig milió de persones van ser afectades per massacres i poblacions arrasades. "Tot i la firma de la pau, la situació de les comunitats indígenes no ha millorat. El govern va obrir la porta a les transnacionals amb el discurs de generar desenvolupament al país, però l'únic que tenim és més saqueig dels béns i recursos, destrucció de la mare terra, i més sobreexplotació laboral i més repressió", la menta.

Vay alerta que els projectes extractius de les multinacionals estan destruint la riquesa natural i que això, no només afecta les comunitats indígenes del territori, sinó a tot el planeta. Per això, a Guatemala s'han organitzat en el moviment Codeca, que promou des de 2012 una assemblea constituent per defensar la vida i la terra. "Els sectors de poder econòmic diuen que estem en contra el desenvolupament i les inversions, i ens estigmatitzen com a enemics de la nació. Fins i tot, el govern diu que CODECA és un càncer social", exclama l'activista, qui lamenta que la terra només es vegi com un recurs, en lògica de mercat.

La guatemalenca explica el procés que s'utilitza perquè cada cop més les terres més productives estan concentrades en les mateixes mans. "Les empreses de monocultius, com la canya, fumiguen i això afecta les petites produccions properes, de manera que les famílies no poden produir i es veuen obligades a entregar les seves terres a les transnacionals", relata. En aquest punt, aquestes persones comencen a ser "explotades, a treballar per les grans explotacions sense drets humans ni laborals perquè és l'única oportunitat d'ingressos que tenen", denuncia.

A més, les multinacionals extractores "estan contaminant rius i pous, que ja no són aptes per al consum", de manera que la manca d'aigua també expulsa les comunitats del territori. Davant d'això, Vay assegura que la indefensió és completa perquè "el sistema està configurat per defensar els interessos de les grans transnacionals. Les institucions són plenes de màfia i corrupció, de manera que no fan justícia, ni hi ha cap sanció a qui destrossa el territori ni cap mesura per frenar-ho".

De fet, assegura que la repressió cada cop és major, i que "han assassinat 21 dirigents de CODECA i molts altres són empresonats". "Com que tenen el control dels mitjans també ens costa visibilitzar la nostra lluita, que només demana dignitat i que no destrueixin el nostre territori", conclou Vay.

"Han aprofitat la pandèmia per saquejar"

En època de pandèmia, la situació encara ha empitjorat més per a les poblacions indígenes de molts països del món. A Guatemala "van paralitzar el poble, els mercats de petits productors, però no les transnacionals que, a més, van fer retallades de salaris i van obligar a fer més hores sense cobrar". Per això considera que els "estats de setge perquè la població no sortís eren una estratègia per aturar els moviments socials. La finalitat no és la defensa de la vida, sinó seguir saquejant el territori".

Dimarts, Reynaldo Domínguez d'Hondures

La propera xerrada, que es pot seguir pel canal de Youtube de Ciutats Defensores dels Drets Humans serà demà, dimarts, a les 18 h, a càrrec de Reynaldo Domínguez (Hondures, Comité Municipal de Defensa de los Bienes Comunes y Públicos de Tocoa (CMDBCT)), qui parlarà de la criminalització de la defensa de l’aigua contra la indústria de la mineria a Hondures.

Edicions locals