El cor Veus actuarà al 'War Requiem' del Liceu

L'obra de missatge pacifista i ecologista s'estrenarà dijous i es podrà veure fins al 31 d'octubre

Cultura

Un moment de l'assaig general de Veus per al 'War Requiem'
Un moment de l'assaig general de Veus per al 'War Requiem' | Cor Veus

El "dol no processat" per les guerres europees arribarà al Gran Teatre del Liceu de Barcelona de 21 al 31 d'octubre amb la producció escenificada War Requiem, amb la participació de Veus, el cor infantil d'Amics de la Unió. La proposta compta amb música del compositor britànic Benjamin Britten i text de Wilfred Owen, amb el segell del director d'escena americà Daniel Kramer i la mirada de l'artista audiovisual Wolfgang Tillmans. Escrita en plena guerra freda amb l'amenaça nuclear en el seu punt àlgid, el 1962, l'obra té un missatge pacifista i d'esperança, a més d'un rerefons ecologista.

La proposta, estrenada el 2018 per l'English National Opera, es podrà veure per primera vegada a l'Estat espanyol amb els tres rols protagonistes a càrrec de Matthias Goerne, Mark Padmore i Tatiana Pavlovskaya. El mestre Josep Pons, que ha dirigit aquesta obra moltes vegades, es posarà al capdavant de l'Orquestra Simfònica del Liceu i Pablo Assante debutarà com a director del Cor del Liceu amb una obra on els tres cors (masculí, femení i veus blanques) juguen un paper central, amb la participació de Veus, dirigit per Josep Vila i Jover.

Amb una durada d'una hora i mitja, la proposta reivindica el missatge d'acabar amb totes les guerres que defensava Britten: objector de consciència i pacifista compromès que vivia en un exili americà. En la producció, Kramer i Tillmans obren una finestra on les atrocitats de l'home culminen en un món ocupat pel regne vegetal. L'obra, estrenada el 1962 a la catedral de Coventry a Birmingham i representada per primer cop el 1977 al Palau de la Música Catalana i no es veia al Liceu des del 2010.

Segons ha explicat Kramer, feia una setmana que havia acceptat el seu càrrec com a director artístic de l'English National Opera quan va arribar el Brexit i es temia aleshores restriccions financeres. Pel que fa a la producció, ha assegurat que sempre l'havia concebut al voltant del dol. "La peça parla del dol encara no processat i del trauma de les guerres a Europa en general", ha afegit.

"Tinc una passió personal per treure'm de la zona de confort", ha explicat sobre la producció, que també vol ser una invitació als joves a entrar en el món de l'òpera més enllà dels clàssics. Un dels avantatges és que per a ell, amb War Requiem no hi ha expectatives com en altres peces tradicionals, i aquesta és una de les seves "gràcies".

Edicions locals