Quin cost econòmic podria tenir el canvi climàtic a Mollet?

L'augment de la temperatura i els episodis meteorològics extrems podrien suposar uns costos a Mollet d'entre 165 M€ i 335 M€

Societat

Quin cost econòmic podria tenir el canvi climàtic a Mollet?
Quin cost econòmic podria tenir el canvi climàtic a Mollet?

Laura Ortiz

Mandataris d'arreu del món s'han reunit a Glasgow aquesta setmana en la COP26, la cimera del clima de les Nacions Unides, que pretén arrencar compromisos dels líders mundials per prendre mesures urgents i tangibles per frenar l'escalfament global.

I és que l'augment de temperatura i l'increment de la recurrència de fenòmens meteorològics extrems són efectes directes del canvi climàtic que afectaran la població, les infraestructures i l'economia global, però també la local.

Que Mollet no prengui les mesures necessàries per adaptar-se al canvi climàtic podria tenir un cost econòmic de milions d'euros, que haurien d'assumir administracions com l'Ajuntament i la Generalitat  però també el sector econòmic local i la ciutadania. Aquesta és una de les conclusions del Pla d'acció per l'energia sostenible i el clima (PAESC) de Mollet del Vallès, presentat ara fa uns mesos, i que fa un càlcul de probabilitats del que anomena el "cost de la inacció".

 

Costos de milions d'euros

En el període d’execució del pla –2018-2030–,  s’ha estimat que els costos dels riscos meteorològics derivats dels avenços del canvi climàtic a Mollet podrien moure’s entre 165M€ sota condicions climatològiques actuals, i al voltant d’uns 335 M€ sota condicions d’accentuació dels impactes canvi climàtic.

Les inundacions i les sequeres són, per aquest ordre, els principals riscos relacionats amb impactes climatològics extrems a què s'enfronta Mollet. Els episodis de pluges torrencials seran més freqüents però també els períodes de sequera, que poden suposar, entre altres, costos associats a la construcció d'infraestructures per transvasar aigües d’unes zones a unes altres, i costos que afectin les activitats econòmiques que pateixen restriccions com les activitats agrícoles, ramaderes i també industrials. En aquest sentit, i en funció del pes dels diferents sectors econòmics, el PAESC estima que l’impacte d’una sequera extrema podria suposar un cost pròxim als 70 M€, un 8% del PIB molletà.

Més incendis i calor

Tot i no tenir una gran extensió de massa forestal, els incendis també serien una amenaça principalment per als boscos i conreus de Gallecs. L’augment de dies sota condicions d’onada de calor i l’increment mitjà de la temperatura, podria fer, segons el PAESC, que l’impacte mitjà dels incendis a Mollet el 2030 es tripliqués, tant per un major nombre d’incendis com per una major magnitud d’aquests.

El risc sobre la salut de les persones és una altra de les derivades que contempla el PAESC. L'augment d'assistències mèdiques i hospitalitzacions per les onades de calor, podrien suposar un increment de la despesa sanitària, que podria anar dels 11 M€ als 24 M€. Altres elements que posarien en risc la salut de les persones serien una major afectació d'al·lèrgies i de malalties exòtiques, un fenomen, però, del qual el PAESC no quantifica els costos.

Edicions locals