Llerona celebrarà diumenge la 10a edició de la Festa de la Mongeta del Ganxet

Entre les novetats més destacades, els infants i joves podran participar en la batuda, garbellada i tria de mongetes

Cultura, Societat

Infants i joves podran participar en la batuda, garbellada i tria de mongetes I Foto: Ajuntament
Infants i joves podran participar en la batuda, garbellada i tria de mongetes I Foto: Ajuntament

Les Franqueses té ganxo. Aquest és el lema d'enguany per a la Festa de la Mongeta del Ganxet, que se celebrarà a Llerona el diumenge 28 de novembre. Serà la 10a edició, que s'havia de celebrar l'any passat, però que va quedar anul·lada per la pandèmia. "Ara tornem amb força, perquè la gent té ganes de trobar-se i de fer activitats", deia l'alcalde, Francesc Colomé, en la presentació de la festa. L'any passat, de fet, es va editar un documental sobre la producció de mongetes que s'ha emès per VOTV i que diumenge a la tarda es projectarà durant la festa, combinat amb un espectacle de l'humorista Quim Masferrer.

Com és habitual, al matí serà el torn de la cultura popular, amb l'actuació dels Gegants de les Franqueses i una ballada de sardanes amb la Cobla Premià i els Sardanistes Franquesins. També es prepararan els plats del concurs de cuina de la mongeta del ganxet amb el suport dels cuiners Fermí Puig i Ada Parellada, qui conduirà el taller familiar de cuina Empedrat Ganxet.

Enguany, l'Ajuntament, amb el suport de Festes Laurona, s'ha proposat dedicar la festa a totes les generacions per tal de conèixer el procés de producció de la mongeta del ganxet i el seu potencial a la cuina. "Sembla que les mongetes siguin un menjar d'abans, però no té per què ser així", deia Montse Vila. "Cal reintroduir aquests plats a les taules familiars". Per això, i per estimular la participació dels joves a la festa, el concurs de cuina tindrà enguany una categoria per a infants i joves i una altra per a adults.

A més, com a novetat, també hi haurà tallers infantils per tal que puguin aprendre a batre, garbellar i triar mongetes –cal inscripció prèvia a la Casa de la Mestra–. "Volem que no es perdi la tradició al poble; cal garantir el relleu al camp", deia Vila. Per adaptar la festa a les prevencions per la Covid, el tradicional tast del migdia a peu dret es convertirà en un àpat amb taules i cadires a la carpa del Consell del Poble. Es preveu l'assistència d'unes 500 persones, per a les quals es couran uns 40 quilos de mongetes i també botifarres. El preu del tiquet és de 5 euros per persona.

Una bona collita

La Festa de la Mongeta del Ganxet també tindrà un espai per als productors, que faran una llotja a primera hora i establiran el preu de venda del producte: entre 7 i 8 euros el quilo. Joan Gallifa, un dels productors d'aquest llegum a Llerona, explicava que enguany es preveu "una bona collita, millor que anys anteriors". No obstant això, també es mostrava preocupat per la pluja i les humitats dels últims dies, que no són bones per a les mongetes aquesta època de l'any. "A la tardor van bé les temperatures altes i el vent per assecar el llegum, just al contrari del que necessiten els bolets", apuntava.

Actualment, les Franqueses –i especialment Llerona– és considerada la capital del conreu d'aquest llegum, amb unes 50 hectàrees a tot el municipi. "Aquest és el nostre tret distintiu i l'hem d'aprofitar turísticament", concloïa Colomé.

Edicions locals