Montornès crea una xarxa d'espais segurs per a víctimes de violència de gènere

Sis perruqueries i centres d'estètica s'adhereixen a la iniciativa i esdevindran punts violetes

Societat

Montornès crea una xarxa d'espais segurs per a víctimes de violència de gènere
Montornès crea una xarxa d'espais segurs per a víctimes de violència de gènere

Montornès del VallèsLaura Ortiz

En el marc de la commemoració del 25-N, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, l'Ajuntament de Montornès ha posat en marxa la campanya Punt Violeta, un projecte que pretén crear una xarxa d'espais segurs per a les víctimes de violència de gènere a establiments comercials del municipi.

L'objectiu és que, des d'aquests establiments, es puguin detectar situacions de violència de gènere i orientar les víctimes per saber on poder demanar ajuda i conèixer els seus drets.

El Departament d'Igualtat municipal dona el tret de sortida a la xarxa amb sis establiments adherits, en concret centres d'estètica i perruqueries, que disposaran d'un distintiu a la porta amb un QR que enllaça amb l'àmbit d'Igualtat del web municipal i amb tots els serveis relacionats que s'hi ofereixen. "Hem començat amb perruqueries i centres d'estètica perquè són llocs on normalment les dones van soles i, a més, es crea un clima de confiança que pot ajudar a detectar aquestes possibles situacions de violència", explica Jose Gómez, tècnica d'Igualtat de l'Ajuntament de Montornès. 

Els establiments adherits reben una formació per part d'El Safareig, entitat que gestiona l'atenció psicològica del Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD), per poder detectar aquestes situacions i saber com actuar. "La idea no és que les responsables d'aquests establiments denunciïn sinó que puguin escoltar les dones i, si detecten alguna cosa que les posa en alerta, puguin assessorar-les i orientar-les perquè siguin conscients del problema i demanin ajuda a professionals", diu Gómez, qui recorda que la violència de gènere no es limita als maltractaments físics, sinó que va molt més enllà, amb violències com la psicològica o l'econòmica, entre altres. "Hi ha vegades que les mateixes víctimes no són conscients que estan patint algun tipus de violència", lamenta Gómez.

La xarxa es posa en marxa amb aquests sis establiments, però la intenció és ampliar-la perquè hi hagi molts més punts de referència per a les dones que "siguin una porta d'entrada als serveis que tenim contra la violència de gènere", explica la tècnica d'Igualtat.

L'any 2020, el SIAD de Montornès va atendre 84 usuàries, que van rebre 502 atencions. D'aquestes el 50% eren víctimes de violència de gènere. I és que el SIAD, a més de l'atenció a la víctima de violència masclista, també ofereix altres serveis com assessorament en situacions de discriminació familiar, de parella, social o laboral; dona suport terapèutic i emocional, i informa sobre els drets de les dones en tots els àmbits.

 

Edicions locals