L'Escola Ponent treballa a l'aula la recollida selectiva i la importància de separar bé els residus

L'alumnat de 6è ha participat en un taller del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental per fomentar el reciclatge i la recollida selectiva

Societat

Un moment del taller amb l'alumnat de 6è de l'Escola Ponent
Un moment del taller amb l'alumnat de 6è de l'Escola Ponent

Segons l’Agència de Residus de Catalunya, Granollers va reciclar l’any passat el 44% dels residus, una mica per sota de la mitjana catalana i dels municipis que formen part del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental, que és del 46%. “L’objectiu és arribar al 50% en una primera fase i al 60% més endavant”, recordava aquest dimarts el president de l’ens, Albert Camps, qui apuntava que, malgrat haver passat del 29% al 44% en només sis anys, “encara queda camí per recórrer”. De fet, afegia, “el 90% del que es llença al rebuig es podria reciclar”.

Per sensibilitzar sobre la necessitat de recuperar més els residus domèstics, el consorci du a terme aquests dies, coincidint amb la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, un taller en diverses escoles de Granollers, Caldes de Montbui, Santa Maria de Palautordera i Sant Fost de Campsentelles.

A Granollers, el taller s’ha fet aquest dimarts a l’Escola Ponent, en què alumnes de 6è de primària han disseccionat una bossa d’escombraries recuperada d’un contenidor de davant del centre educatiu. L’objectiu era determinar si el contingut de la bossa s’ajustava al que hauria de ser i en quina proporció contenia materials que podrien reciclar-se i que, per tant, haurien de dipositar-se en un altre contenidor.

“L’acció busca sensibilitzar i educar, tant als nens com al conjunt de la població, en la necessitat de reciclar i d’utilitzar millor els recursos que tenim”, deia la regidora de Serveis, Andrea Canelo. La directora de l’escola, Montserrat Altimires, explicava que “el procés de reciclatge forma part del procés d’educació integral de l’alumnat”, i confiava que el taller “tingui molta repercussió”. De fet, l’Escola Ponent ja va ser pionera en l’aplicació del Reciclos, un projecte per fomentar la recollida d’envasos i que va contribuir fa un temps a millorar la recollida de residus al barri.

L’alcalde, també present al taller, destacava que els nens i nenes són també protagonistes de la lluita contra el canvi climàtic. “Lluitar per la qualitat ambiental de la ciutat no depèn només de l’administració o les empreses, sinó de la responsabilitat de tots i totes”, deia.

Més accions

D’altra banda, dins de la mateixa campanya del Consorci de Residus, dos equips d'informadors recorreran des d’ara i fins a final d’any els municipis consorciats per explicar a la ciutadania com pot contribuir a augmentar l'índex de reciclatge separant correctament els residus a casa i millorar la qualitat de la recollida selectiva.

Edicions locals