Els afectats pel brot de legionel·losi a Montornès i Montmeló ascendeix a 37 i encara se n'investiga l'origen

El Servei de vigilància epidemiològica continua la recerca

Societat

Montmeló, Montornès del Vallès

El Servei de Vigilància Epidemiològica del Vallès Occidental i Vallès Oriental i el Servei de Salut Pública del Vallès Oriental de la Subdirecció Regional de Salut Pública a Barcelona, en col·laboració amb els ajuntaments de Montmeló i Montornès del Vallès, continua investigant quin ha estat l'origen del brot de legionel·losi que s’ha produït en els dos municipis.

Des que dijous de la setmana passada es va fer públic el brot, els afectats han anat augmentant i, aquest dimecres, ja eren 37 els casos detectats. Segons dades de Salut Pública, aquests afectats s'han registrat des del 5 fins al 24 de novembre i els casos van iniciar símptomes entre el  5 al 21 de novembre. Dels 37 casos, 14 no han requerit ingrés hospitalari, 10 van haver de ser ingressats a centres hospitalaris, però ja estan donats d’alta i, aquest dimecres, 13 casos continuaven encara ingressats. Els afectats pel brot són 28 homes i 9 dones d’entre 37 i 92 anys.

Dels 37 casos totals, 32 són residents dels municipis de Montmeló o Montornès del Vallès, i els altres cinc casos tenen relació amb el municipi de Montornès del Vallès per feina; així doncs "tots tenen exposicions als dos municipis", diuen des de Salut Pública.

Els casos s'han detectat a partir de la consulta a urgències hospitalària o ambulatòria i la confirmació del diagnòstic. Des de Salut Pública, asseguren que tant la investigació epidemiològica com la investigació ambiental es van iniciar el mateix dia que es va declarar el brot, recollint la informació clínica i epidemiològica necessària per delimitar on han pogut contagiar-se i duent a terme inspeccions a les instal·lacions de risc dels dos municipis, com ara instal·lacions industrials de torres de refrigeració d’aigua, i altres, i recollida de mostres d’aigua d’aquestes instal·lacions per analitzar.

Com a mesura cautelar, des del mateix moment d’inici de les inspeccions es va ordenar la neteja i desinfecció de xoc de tots els circuits implicats en la investigació dels quals s’han recollit les mostres, tot esperant que es tinguin els resultats analítics pendents que orientin sobre la font d'infecció del brot.

Sense perill per beure aigua

Des dels ajuntaments es recorda que la legionel·losi es contagia per inhalació d’aigua polvoritzada o aerosols i no es transmet d’una persona a una altra. També apunten que es pot beure sense cap perill l’aigua d’abastament públic, tant dels domicilis particulars com de les fonts públiques, i que es pot fer servir l’aigua d’abastament públic per a la higiene personal i per cuinar

Edicions locals