El TSJC decidirà el nom del jutge de pau de les Franqueses per falta d'acord al ple

La falta d'acord entre els grups municipals i l'enquistament de la situació motiva la resolució per part del TSJC

Societat, Política

El TSJC decidirà el nom del jutge de pau de les Franqueses per falta d'acord al ple
El TSJC decidirà el nom del jutge de pau de les Franqueses per falta d'acord al ple

Cap de les 15 persones que han presentat candidatura per ser el jutge o jutgessa de pau de les Franqueses no va obtenir, en el ple de dijous, els 9 vots mínims necessaris per ser designada per al càrrec. La votació individualitzada al ple de cada un dels candidats va arribar després d’un requeriment del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a l’Ajuntament per desencallar la situació després de més d’un any sense resoldre el cas, ja que els grups municipals no es posen d’acord en la designació d’una persona de consens.

El procés per nomenar un nou jutge de pau va començar l’octubre de l’any passat, amb la renúncia del fins llavors titular, Miquel Valls. Al novembre es van publicar la convocatòria i les bases per cobrir la vacant, a la qual es van presentar només dues persones: Martí Rosàs i el jutge de pau suplent els darrers anys, Miquel Maraver. Posteriorment, “per la seva trajectòria i vinculació amb el municipi”, el govern va triar Rosàs per al càrrec. No obstant això, el ple va tombar la proposta. L’oposició va coincidir en la “poca transparència” del procés d’elecció i va demanar una nova convocatòria pública, amb publicitat addicional a la legalment establerta per estimular la participació de més veïns.

En la convocatòria posterior van presentar-se 15 candidats –Rafael Barrio Cruz; Antonio Espada Moreno; Ramon Velayos Balcells; Maria Rosa Boté Viure; Ana Maria López León; Manuel Luque Tagua; Elizabeth Alejandro Justícia; Ana María López Corral; Úrsula García Cárdenas; Serafina Fernández Vicente; José María Parra Bola; Jorge Madera Jiménez; Mireia Bonfill Rodríguez; Annabel Andrés Hernández i Manuel Perera Cánovas–, però cap no ha obtingut el consens majoritari del ple.

Des del PSC recorden que el jutge o jutgessa de pau “ha de ser imparcial” i “no estar vinculat a cap partit polític”. “La tasca mediadora i el contacte directe amb els veïns fan d’aquesta figura una persona clau al municipi”, deia la regidora Marta Reche. També Rafa Bernabé, d’IEC, retreia no haver fet una votació democràtica des del primer moment i en funció del currículum dels candidats. 

Tot i això, després de la votació al ple, cap candidat no va obtenir la majoria necessària, de manera que ara es trametrà l’expedient al jutge degà de Granollers perquè ho elevi al TSJC i sigui la seva sala de govern qui nomeni, entre les candidatures presentades, la persona a ocupar el càrrec de jutge o jutgessa de pau del municipi.

Edicions locals