Forcadell, a Granollers: 'La veritable revolució del segle XXI serà la feminista'

L'expresidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, va ser la convidada d'ERC a una xerrada al Museu

Societat, Política

Carme Forcadell, amb Núria Maynou, al Museu
Carme Forcadell, amb Núria Maynou, al Museu

“De la presó n’he sortit igual de republicana i d’independentista, però molt més feminista”, assegurava Carme Forcadell, divendres, en una xerrada d’ERC al Museu. I ho deia després d’haver conviscut durant tres anys a la presó amb moltes dones que, a més de ser “delinqüents”, han estat “víctimes” de la pobresa, l’analfabetisme, l’engany o la violència. I això, en molts casos, és justament el que les ha portat a la presó. “A la majoria els han fallat puntals com la família i l’escola”, deia Forcadell, qui afegia que “tres de cada quatre” han estat víctimes d’agressions sexuals en algun moment de la seva vida, la majoria mentre eren menors.

D’aquesta experiència amb les internes de la presó en va escriure un llibre –Escrivim el futur amb tinta lila (Ed. Destino)–, on explica l’esforç per millorar la vida de les preses i la seva aposta pel feminisme, també en l’àmbit dels centres penitenciaris. “La justícia i la policia no poden victimitzar més aquestes dones, per exemple qüestionant el seu paper, quan els agressors són els homes”, normalment amics, coneguts o de la mateixa família. Per això reclamava visibilitzar la situació d’aquestes dones i canviar el sistema penitenciari i el codi penal amb perspectiva de gènere.

Masclisme “a tot arreu”

L’expresidenta del Parlament definia el masclisme com “el poder i la dominació sobre les dones”, i apuntava que el patriarcat és “estructural i persistent en el temps”, de manera que “és a tot arreu”, tant al Parlament com als centres penitenciaris. Posava d’exemple que “només un 7% de les persones que hi ha a la presó a Catalunya són dones”, de manera que “tot el que hi ha a les presons està pensat per als homes, com les feines o la formació”. En aquest sentit, apuntava que el masclisme està tan normalitzat i arrelat a la societat que és difícil adonar-se’n. “Fins que les dones no puguin sortir al carrer amb la mateixa llibertat i seguretat que els homes no viurem en un país plenament democràtic”, reclamava.

Per tot plegat, Forcadell insistia en la necessitat de treballar per erradicar el masclisme des de tots els àmbits, i alhora feia una crida a les dones a no deixar passar cap oportunitat, a fer-se valdre en les petites accions de cada dia i a assumir més responsabilitats i poder. “Les dones hem de fer un pas endavant i els homes ens han d’ajudar; la veritable revolució del segle XXI serà la feminista”, deia.

Edicions locals