Llerona viu la 10a Festa de la Mongeta del Ganxet

Enguany, els joves van poder participar en la batuda, garbellada i tria de mongetes

Societat

Un moment de la batuda de mongetes, diumenge a Llerona
Un moment de la batuda de mongetes, diumenge a Llerona

Joan Vilaret, amb trinxat vallesà (1r premi adults); Aurèlia Marín i Jordi Vilar, amb timbal amb ganxo (2n premi adults); Ivan Ramos, amb ramen de ganxet (1r premi juvenil); i Àuria Gelador, amb dinar de matança (2n premi juvenil); i Anna Valentí i Marga Moreno, amb flam de mongetes (accèssit adults per l'originalitat) van ser els guanyadors del concurs de cuina de la Festa de la Mongeta del Ganxet, celebrada diumenge a Llerona. El concurs de cuina va tenir per primera vegada categoria juvenil.

La 10a Festa de la Mongeta del Ganxet, ja consolidada com una mostra de la tradició i de la gastronomia, dels costums i dels productes de la pagesia del municipi, va omplir diumenge el recinte de les Antigues Escoles.

A primera hora, els productors van organitzar una llotja i un petit mercat de productes de pagès. També al matí hi va haver una cercavila i una ballada dels gegants de les Franqueses, i va tenir lloc l'exhibició de la batuda, la garbellada i la tria de mongetes. En aquesta ocasió van participar-hi Joan Rof, Josep Rof, Josep Prat i Josep Girbau, batent i garbellant, i Carme Pou i Montserrat Bou en el procés de tria de les mongetes. A més, per primera vegada els joves van poder afegir-se a provar aquestes activitats.

Els Sardanistes Franquesins també van participar en la festa amb una ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Premià, i abans de dinar es va celebrar el concurs de cuina, enguany amb la categoria juvenil com a novetat. Van participar-hi 16 plats de la categoria d'adults i 3 de la juvenil, que van ser valorats per Ada Parellada, Fermí Puig i Sílvia Candelich. Parellada, a més, va impartir un taller de cuina per a les famílies, en què es va cuinar un amanit de ganxet, trencadís de pebrot i oli vermell acompanyat d’un gotet amb brandada de bacallà.

Enguany, el tradicional tast de mongetes a peu dret es va convertir en un dinar a la carpa del Consell del Poble, i després de dinar es va projectar el documental De la terra al plat. La producció de l’or blanc de les Franqueses del Vallès, editat l'any passat per l'Ajuntament, i va actuar l'actor Quim Masferrer.

 

Edicions locals