Joan Foncuberta presenta un nou fotomosaic a l’espai públic

És una peça creada expressament per a la Fundació Vallpalou, a Lleida

Cultura

La intervenció es troba a una de les parets cegues de l'edifici de la Fundació Vallpalou, a l'avinguda de Tortosa
La intervenció es troba a una de les parets cegues de l'edifici de la Fundació Vallpalou, a l'avinguda de Tortosa | Fundació Vallpalou

El fotògraf Joan Fontcuberta, artista resident a Roca Umbert Fàbrica de les Arts, continua explorant les possibilitats combinatòries de les imatges per crear-ne de noves, un procediment que ja ha posat en pràctica en diferents ocasions. És el cas del seu projecte Googlegrames o del fotomosaic El món neix a cada besada, instal·lat de manera permanent a la plaça d'Isidre Nonell de Barcelona el 2014.

El seu darrer treball en aquest camp és Alfa i Omega, el mural que ha fet en una de les parets de l'edifici de la Fundació Vallpalou, a Lleida. Aquesta intervenció en l'espai públic parteix de dues imatges icòniques de la pintura romànica: el Pantocràtor i el cap de l'anyell de Sant Climent de Taüll, considerades com obres fundacionals de l'art català.

Fontcuberta les ha recreat a partir d'una acumulació de fotografies de peces de la col·lecció del Museu d'Art Jaume Morera de Lleida. L'alfa i omega del títol -la primera i l'última de les lletres de l'alfabet grec clàssic- evoquen el trànsit de l'art, des del seu punt embrionari fins a la contemporaneïtat, alhora que també parlen de la interdependència entre les imatges.

La Fundació privada Vallpalou va ser creada l’any 2008 per la pintora Teresa Vall Palou, amb la finalitat de fomentar la cultura i l’art entre la ciutadania i especialment la promoció de les arts plàstiques i la pintura contemporània.

Edicions locals