Granollers crea unes 300 places de zona verda gratuïta per a residents

A partir de l'1 de març s'activarà la tarifa d'aparcament regulat per a foranis de Primer de Maig i la Font Verda

Societat

Granollers crea unes 300 places de zona verda gratuïta per a residents
Granollers crea unes 300 places de zona verda gratuïta per a residents

Granollers tindrà, a partir de l'1 de març, 301 noves places d'aparcament d'Àrea Verda als barris de Primer de Maig i la Font Verda, gratuïtes per als residents i "en els llocs que creiem imprescindibles i a favor del veïnat perquè tingui més facilitat per aparcar", ha assegurat l'alcalde, Josep Mayoral. El govern municipal també ampliarà l'estacionament regulat de l'Àrea Blava amb una setantena de places.

El regidor de Mobilitat, Juan Manuel Segovia, ha explicat que és un projecte amb què es porta temps treballant i parteix d'un estudi que evidenciava la dificultat dels residents en algunes zones per trobar aparcament. De fet, el ple municipal va aprovar una primera proposta el 2019, que "la pandèmia va trastocar perquè ens va endarrerir les trobades amb els veïns i rebre les seves opinions", assegura Segovia. Així, aquest desembre es van fer reunions amb els presidents de les comunitats de veïns dels àmbits afectats, així com amb l'AV Primer de Maig.

Mayoral ha afegit que "es tracta d'una aposta per la mobilitat sostenible i per avançar per la implantació de la Zona de Baixes Emissions" (ZBE). L'alcalde ha detallat també que l'any 2006 hi havia a Granollers 1.014 places d'Àrea Blava que s'han anat reduint, amb l'augment dels espais per a vianants i l'ampliació de voreres, fins a 645. A més, amb aquesta ampliació, a la ciutat hi haurà 522 places d'Àrea Verda i un total de 1.167 places regulades.

Zona blava a Roger de Flor

El consistori també activarà, a finals de febrer, 23 noves places de zona blava al carrer Roger de Flor, entre Isabel de Villena i Enric Prat de la Riba, amb l'objectiu, afirma Segovia, d'oferir una alternativa d'aparcaments als vehicles forans per períodes de menys de 2 hores –amb un import mínim de 0,20 euros i un màxim de 3,94–. Així es pretén augmentar la rotació de vehicles en eixos comercials i, amb l'increment d'oferta, ajudar a reduir vehicles als carrers més propers al centre, "és a dir, introduir la Tarifa C a les vies més perimetrals per dissuadir l'entrada a l'àmbit més central", en el marc de les ZBE.

219 places d'àrea verda a Primer de Maig i 82 al passeig de la Muntanya

Al barri de Primer de Maig es crearan 219 places d'Àrea Verda als carrers Pius XII, Isabel de Villena, Joan Vilà Ayats, Gabriel Ferrater, Navarra, Roger de Llúria i Jardí Conrad Saló, i al passeig de la Muntanya, entre la plaça de la Font Verda i el carrer de Francesc Ribas, se'n crearan 82 més. La implantació vol afavorir l'aparcament als residents. "Això no vol dir que podrem garantir una plaça a cada veí, però sí que hi haurà més oportunitats", indica Segovia. Els residents, doncs, podran aparcar-hi gratuïtament i no caldrà distintiu al vehicle ni tràmit previ, ja que el control es farà per mitjà de la lectura de matrícula. Així, els conductors empadronats i al corrent de l'impost de circulació tindran l'autorització automàtica. Només hauran de tramitar-la els titulars d'una llicència d'activitats domiciliada dins l'àrea i els residents que disposin d'un vehicle en règim de rènting, lísing o lloguer. Tota la informació al respecte es podrà consultar a partir de l'1 de febrer al web granollers.cat/aparca. També els residents del carrer Girona –on actualment hi ha les 199 places existents d'àrea verda– gaudiran també d'aquest sistema.

"No és un element recaptatori"

Tot i que en un primer moment l'Ajuntament preveia un import d'1 euro setmanal per als residents que volguessin fer ús de l'àrea verda del seu carrer, el govern municipal ha decidit, finalment, que "calia un missatge clar que no fos confusible i que s'entengui que l'ampliació de la zona verda no és un element recaptatori, sinó una aposta per un tipus de mobilitat", argumenta Mayoral. "Fem front a una necessitat des de la gratuïtat perquè creiem que cal avançar en aquest model de zones verdes i acostumar-nos-hi, però potser no sempre serà gratuït", ha afegit. Segovia considera que aquestes primeres places generaran "un efecte contagi" en altres barris que també "ho demanaran".

També al carrer Minetes i Tarragona es transformaran les 22 places actuals de zona blava a places de zona verda.

L'Àrea Verda té un horari d'aparcament regulat (laborables de dilluns a dissabte, de 8 a 14 h i de 16 a 20 h), durant el qual poden aparcar els vehicles autoritzats sense límit horari, i els turismes no autoritzats amb limitació horària (que hauran de pagar el mateix preu que la Zona Blava més propera). Així, a partir de l'1 de març, els forans que hi vulguin aparcar tindran una tarifa mínima de 0,20 euros i una màxima (2 hores) de 2,84.

Pressió per la proximitat de l'Hospital

Al passeig de la Muntanya, l'Ajuntament hi implantarà una àrea blava, entre els carrers Ausiàs March i Francesc Ribas, a la vorera est. Segovia indica que és una àrea amb molta pressió d'aparcament per la proximitat de l'Hospital i del centre urbà i que es pretén augmentar la rotació de vehicles i augmentar l'aparcament de curta durada a prop de l'equipament sanitari. Les taifes també aniran dels 0,20 als 2,84 euros.

Finalment, també es crearan 7 noves places d'Àrea Blava al carrer Josep Umbert, entre Llevant i passeig de la Muntanya, i es farà una prova pilot amb una trentena de places d'Àrea Blava al carrer Lluís Companys,entre Enric Prat de la Riba i Camp de les Moreres, amb una nova tarifa específica per afavorir la rotació en zones properes a equipaments, que permetrà l'aparcament d'un màxim de 3 hores per 1,59 euros.

La setmana vinent es començaran a pintar i senyalitzar les noves àrees.
 

Edicions locals