Sàpiens preestrena el documental 'Bruixes, la gran mentida' a Caldes

El treball, coproduït amb TV3, s'estrenarà dimarts al 'Sense Ficció' i culmina la campanya 'No eren bruixes, eren dones' engegada per Som el març de 2021

Societat

Sàpiens preestrena el documental 'Bruixes, la gran mentida' a Caldes
Sàpiens preestrena el documental 'Bruixes, la gran mentida' a Caldes

Caldes de Montbui

El Casino de Caldes de Montbui acollirà la preestrena oficial del documental Bruixes, la gran mentida, una producció de TV3 i Sàpiens que recupera històries reals sobre la cacera de bruixes a Catalunya. L’acte, que comptarà amb la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, serà dilluns (19 h) i les invitacions es poden reservar a la web de caldescultura.cat.

Bruixes, la gran mentida s’estrenarà dimarts 25 de gener a les 22 h al programa Sense Ficció de TV3.  Dirigit per Joanna Pardos, el documental fa un recull de les investigacions més modernes i rigoroses d'historiadors catalans i estrangers sobre la cacera de bruixes a l’edat mitjana. I, a més, ressegueix les conseqüències i herències actuals de les dinàmiques patriarcals que van promoure el que es considera el primer gran feminicidi documentat de la història.

Aquesta docuficció suposa la culminació de la campanya No eren bruixes, eren dones engegada pel grup Som i la revista Sàpiens per tal de dignificar les dones mortes acusades de bruixeria. Una iniciativa que, des del març del 2021, ja ha recollit més de 17.000 signatures de persones i institucions que s’han adherit al manifest que demana restaurar el nom i la memòria d’aquelles dones innocents assassinades de forma cruel i injusta. Entre els quals, l’Ajuntament de Caldes de Montbui i de Granollers.

Catalunya va ser un dels llocs d’Europa on més dones van ser acusades de bruixeria. De fet, gràcies a aquesta investigació, s’han pogut recuperar el nom de més de 700 dones que, entre els segles XV i XVIII, van ser torturades i executades a la forca, acusades i assenyalades pels seus propis veïns i veïnes com a “bruixes i metzineres”. En el cas de Caldes de Montbui, hi ha documentada una quinzena de casos, i en el de Granollers, mitja dotzena més.

Edicions locals