L'equilibri cultural de Granollers durant els primers anys del franquisme

Miquel Carandell, doctor en Història de la Ciència, presenta un estudi del Centre d'Estudis sobre el dinamisme cultural i científic dels anys 40

Cultura, Societat

Acte del Frente de Juventudes, durant els anys 40, a l'actual plaça de la Corona
Acte del Frente de Juventudes, durant els anys 40, a l'actual plaça de la Corona

El dinamisme cultural de Granollers dels primers anys del franquisme, entre 1939 i 1955, navegava entre el falangisme, el catolicisme i el catalanisme, i es basava sobretot en l'activitat d'una desena d'entitats, que malgrat estar interrelacionades entre elles, van tenir papers i evolucions diferents. Eren el Museu de Granollers, l'Agrupació Excursionista, el Casino Club de Ritme, el Teatre, l'Associació Cultural, l'Institut de Secundària, l'Escola de Música i les corals, el Frente de Juventudes i diverses organitzacions i iniciatives catòliques.

La majoria, tret d'algunes excepcions, eren "catalanistes i catòliques", i a totes les unia la "dinamització cultural de la ciutat, a més de l'interès per la ciència". Així ho explicava dijous el doctor en Història de la Ciència Miquel Carandell, que va avançar en una xerrada al Museu la recerca que està fent sobre la ciència i la cultura a Granollers durant el primer franquisme (1939-1955), un projecte encarregat en l'última borsa d'estudi memorial Joan Camps del Centre d'Estudis. La recerca, una fotografia d'entitats, iniciatives i persones que dinamitzaven la vida cultural de Granollers fa entre 70 i 80 anys, es publicarà a l'abril a la revista Ponències.

Segons Carandell, durant aquests anys es van distingir tres períodes. El primer, entre 1940 i 1945, destacaven iniciatives relacionades amb el falangisme i la religió. Hi havia entitats, com Acción Católica –impulsada per joves com Pere Canal, Josep Verde Aldea i Carol Montagud–, que organitzava excursions, conferències i debats de temes d'actualitat. També tenien importància les associacions falangistes, com el Frente de Juventudes –amb activitats afins al règim– i la revista Vallés, que durant anys va exaltar el franquisme a les seves pàgines. No obstant això, també destacava per fer divulgació científica, amb articles que signava l'aleshores director de l'Institut de Secundària Miquel Boix.

En el segon període, entre 1945 i 1948, van prendre protagonisme joves que havien lluitat durant la guerra, i es van recuperar associacions que havien existit anteriorment i que durant uns anys havien estat inactives. Va ser el cas de l'Agrupació Excursionista, que presidia Antoni Jonch i de la qual també formaven part, entre d'altres, Salvador Llobet i Josep Estrada. A més de fer sortides a la natura, xerrades i publicacions divulgatives, també promovia un excursionisme estudiós de l'entorn.

També el Museu de Granollers es va reactivar el 1946. Pocs mesos després de la reobertura, segons les cròniques de l'època, l'havien visitat més de 6.000 persones, i amb poc temps va esdevenir la sala d'exposicions artístiques de la ciutat. El Museu, impulsat pel mateix grup de joves, juntament amb Jaume Icart i Josefina Sampere, entre d'altres, també promovia xerrades i catàlegs de patrimoni, i va definir diverses seccions. Una, amb Antoni Jonch, dedicada a les ciències naturals i la meteorologia, i una altra, amb Josep Estrada i Feli Miyares, sobre arqueologia i patrimoni.

Finalment, el tercer període (1948-1955) ve marcat per la creació de l'Associació Cultural, en la qual van confluir diverses generacions i els noms més destacats dels períodes anteriors. "Aquí el ventall d'activitats era molt ampli; hi cabia tot el que era cultural, històric i també científic", indicava Carandell. En aquest sentit, l'associació tenia un quadre escènic, un grup de música i també feia cursos d'història de l'art. L'associació va néixer amb gairebé 200 socis, i les dones – com Feli Miyares, Carol Montagud o Josefina Sampere– van prendre-hi més protagonisme.

70 anys del Centre d'Estudis

Tot aquest pòsit cultural de la dècada dels 40 va culminar, el 1952, amb la creació del Centre d'Estudis, pensat per difondre la història, la societat, la cultura i el medi natural de Granollers i la comarca. Coincidint amb el 70è aniversari –que se celebrarà a l'octubre–, l'entitat ha renovat la comissió directiva, que es manté com fins ara, amb l'única incorporació de Pau Farell. La resta d'integrants de la comissió són Ricard Caussa, Jaume Dantí, Diego Sola, Jordi Planas, Cinta Cantarell, Laura Casanovas, Joan Garriga, Josep Grau, Ester Prat, Jordi Ruiz, Arnau Queralt i Francesc Sánchez.

Edicions locals