Maria Pla recupera els poemes sobre la guerra de Ricard Creus per commemorar els bombardejos

L'espectacle es podrà veure dissabte al Casal Cultural de Corró d'Avall i diumenge, a Llevant Teatre de Granollers

Cultura, Societat

Maria Pla ha ideat i interpreta '36+1'
Maria Pla ha ideat i interpreta '36+1' | TAG

Per commemorar els bombardejos dels dies 24, 25 i 26 de gener del 1939 sobre Granollers i el mateix 24 a les Franqueses, els ajuntaments d'ambdós municipis han programat l'espectacle 36+1, creat, interpretat i dirigit per Maria Pla, i que parteix del recull de 36 poemes de Ricard Creus (Barcelona, 1928), que parlen de la Guerra Civil, la postguerra i la lluita clandestina per a la recuperació de les llibertats democràtiques. A les Franqueses es podrà veure dissabte (20 h), al Casal Cultural de Corró d'Avall, i a Granollers, diumenge (19 h) a Llevant Teatre.

36 + 1 és una teatralització que neix de la tria de 16 títols de 36 poemes a partir del 36. A l'obra, un individu qualsevol, en aquest cas una dona, parla des de l’experiència de la vida diària i no des dels esdeveniments polítics i militars. Primer, reviu la realitat quotidiana d’un nen a la Barcelona en guerra; després, passa per les reflexions vitals del qui creix en un temps que no reconeix com a seu, i, finalment, s’endinsa en les conviccions de la persona adulta que comença a viure l’esperança d’un canvi. Si primer el relat és quotidià i marcadament emocional, a mesura que avança en els anys, per força, el discurs es va fent més polític i filosòfic.

No es tracta, doncs, d’una narració nostàlgica, sinó d’una constatació vital. L’1 del títol fa referència a tot el que, per força, va esdevenir després de l’any 36, i a un fragment d’un altre poema d’Ovidi Montllor, inclòs com a referent teatral i en clar homenatge, que encaixa de ple en l’univers de Ricard Creus.

L'Arxiu i Can Jonch també recorden els atacs

L'Arxiu Municipal de Granollers també se suma a les activitats amb un document del mes molt especial. A partir de l'1 de febrer, a www.granollers.cat/arxiu, es podrà consultar una carta datada a Barcelona el 9 de juliol de 1939, acabada ja la Guerra Civil, en què un pare diu el darrer adeu a la seva dona i les seves dues filles.

I ja el dimecres 2 de febrer, a les 19 h a Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau, es farà la presentació del llibre 1939. La caiguda de Barcelona d’Andreu Claret. L'acte comptarà amb la presència de l'autor que dialogarà amb Albert Forns, l'escriptor granollerí que treballa en el projecte Contra l’oblit. Crida a la memòria del bombardeig.

Edicions locals