Commemoració del 83è aniversari del bombardeig de les Franqueses

El municipi va iniciar el 2019 un projecte de recuperació de la memòria històrica per investigar i difondre fets històrics vinculats a les Franqueses

Societat

Els portaveus dels grups municipals han fet una ofrena floral al monòlit de la plaça de l'Ajuntament I Foto: Xavier Solanas
Els portaveus dels grups municipals han fet una ofrena floral al monòlit de la plaça de l'Ajuntament I Foto: Xavier Solanas

Les Franqueses ha commemorat aquest dilluns, amb un acte institucional a la plaça de l'Ajuntament, el 83è aniversari del bombardeig que va tenir lloc al municipi el 24 de gener de 1939. Aquell dia, les bombes van provocar tres víctimes mortals i nombroses destrosses al voltant de l'estació de Corró d'Avall. Dos dies després hi va haver un nou atac de l'aviació alemanya al municipi, en aquest cas sense víctimes mortals, que va provocar desperfectes a l'edifici de l'Ajuntament.

Per recordar aquests fets, l'Ajuntament ha organitzat un acte institucional aquest dilluns a la plaça de l'Ajuntament, on, des de fa tres anys, hi ha un monòlit –obra de l'escultor Jordi Barbany– que recorda totes les víctimes de la Guerra Civil (1936-1939), l'exili i la repressió franquista. També aleshores va començar un projecte de recuperació de la memòria històrica per investigar i difondre fets històrics vinculats a les Franqueses.

L'acte, que se celebra cada any des de 2019, pretén que les noves generacions també siguin conscients del que significa una guerra i una dictadura. "Durant molts anys s'ha viscut d'esquena a fets històrics, però nosaltres no", deia l'alcalde, Francesc Colomé, qui convidava els veïns a recuperar el passat. "Creem una xarxa que uneixi passat i present perquè aquest municipi ni cap altre lloc del món torni a sentir el soroll de les bombes".

L'historiador, Joan Garriga, que participa del grup de recerca i recuperació històrica de les Franqueses, justificant la necessitat de recerca i commemoració durant el seu parlament, afirmava que "recordar no és perllongar el dolor, és fer el dol de tants i tants anys, és fer justícia i exigir que pari l'avenç del totalitarisme a Europa i també aquí".

Tot i que l'acte d'enguany ha estat de petit format a causa de la situació sanitària, entre el públic també hi ha hagut alguns testimonis del bombardeig de 1939. La commemoració, que ha comptat amb la col·laboració de l'Escola Municipal de Música, ha finalitzat amb l'ofrena floral institucional, amb l'alcalde i els portaveus dels grups municipals presents a l'acte.

Edicions locals