Caldes presenta una eina que facilita la creació de comunitats energètiques per reduir el preu de la llum

L'eina facilita la creació de comunitats energètiques per reduir el preu de la llum

Societat

La presentació de Som Comunitat Energètica, aquest dijous a Caldes
La presentació de Som Comunitat Energètica, aquest dijous a Caldes

Aquest dijous ha entrat en funcionament Som Comunitat Energètica, una eina digital que permet simular la creació de comunitats energètiques amb el veïnat per conèixer l'estalvi energètic i econòmic que poden suposar, així com entrar en contacte amb l'administració i les entitats i empreses que operen a prop i que poden ajudar en el procés de creació d'una comunitat energètica.

La plataforma somcomunitatenergetica.cat s'ha presentat aquest dijous a Caldes de Montbui, on ja està en fase avançada la creació de més d'una comunitat energètica. L'objectiu de Som Comunitat Energètica és dinamitzar la transició del parc d'edificis cap a la descarbonització a través del foment de la creació de comunitats energètiques des d'una perspectiva inclusiva i solidària.

Isidre Pineda, alcalde de Caldes, ha destacat que "ha arribat el moment de trencar amb els oligopolis i construir sobiranies locals, també energètiques, amb l’impacte conseqüent en la lluita contra el canvi climàtic". Sobre la plataforma, Pineda ha valorat el que representa d'"apoderament de la ciutadania i foment de la participació ciutadana".

Josep Vidal, director general d'Economia Social i Solidària, ha explicat que els últims sis anys s'ha donat suport a 358 projectes d'economia social, en els quals han participat un miler d'entitats i cooperatives i ha permès la creació de 1.800 llocs de treball.

El projecte que s'ha presentat aquest dijous a Caldes "reforça l'economia que coopera i no la que competeix", ha dit Vidal, qui també ha avançat que la Generalitat està preparant una línia de subvencions per la creació de comunitats energètiques en format cooperativa.

Comunitat energètica

Una comunitat energètica és una entitat formada per diferents agents –ciutadania, administració local o empreses– que s'involucren en la producció, distribució i ús d'energia per oferir beneficis mediambientals, econòmics i socials.

En aquest sentit, Som Comunitat Energètica ha preparat les eines necessàries perquè aquells interessats en crear la seva pròpia comunitat energètica puguin planificar-la i valorar diferents escenaris.

En aquesta primera versió, la plataforma, d'accés lliure i gratuït, es presenta per a la gran majoria de municipis de Catalunya, i permet als usuaris comprovar les possibilitats de formar part d'una comunitat del seu entorn. Inicialment, la iniciativa pretén arribar a les comunitats de veïns, que a més de disminuir despeses en consum energètic poden invertir aquest estalvi en altres iniciatives, com el manteniment o la millora de l'estat dels immobles.

Edicions locals