Les Franqueses crearà un banc d'ADN de gossos per evitar les caques al carrer

Els propietaris de gossos estaran obligats a fer una anàlisi de sang al seu animal per introduir-lo en una base de dades

Societat

Les Franqueses crearà un banc d'ADN de gossos per evitar les caques al carrer
Les Franqueses crearà un banc d'ADN de gossos per evitar les caques al carrer

El ple de les Franqueses ha aprovat inicialment l’ordenança de protecció, tinença i possessió dels animals domèstics de companyia, que actualitza la darrera normativa sobre la qüestió, del 1996. La principal novetat serà la incorporació d’un banc d’ADN que ha de permetre identificar l’origen dels excrements que hi hagi a la via pública, tal com ja duen a terme altres ajuntaments de la comarca.

Per posar en marxa el cens d’ADN, els propietaris de gossos hauran d’aportar a l’Ajuntament un certificat veterinari que acrediti el seu registre genètic (ADN) a partir d’una mostra de sang o altres mostres biològiques de l’animal. Durant un termini de sis mesos –aproximadament entre maig i octubre–, aquest procés es podrà fer gratuïtament en algun dels centres veterinaris concertats per l’Ajuntament, que farà públic un llistat amb els professionals amb els quals ha arribat a un acord de col·laboració. Un cop registrat l’ADN, cada gos tindrà una placa identificativa que podrà afegir al seu collar. Passat aquest termini, el propietari s’haurà de fer càrrec dels costos d’obtenció de l’ADN.

Per aconseguir el registre genètic dels animals, el consistori engegarà una campanya informativa i de sensibilització els pròxims mesos.

D’altra banda, el control de la normativa el farà personal de l’Ajuntament, que recollirà mostres d’excrements per analitzar-ne el registre genètic i identificar l’animal i, si cal, sancionar-ne el propietari. Amb tot, l’alcalde Francesc Colomé assegurava que “la idea no és multar, sinó que la gent sigui cívica i reculli les caques del seu gos”. I afegia: “quan acabes multant és que hem fracassat com a societat, i la idea és que la gent faci les coses ben fetes”.

Una falta greu

Una deposició a la via pública podrà ser considerada una falta greu, i la sanció podrà ser d’entre 301 i 900 euros. També ho serà permetre als animals domèstics orinar a les façanes d’edificis públics i al mobiliari urbà; no recollir immediatament les caques de gos de l’espai públic; o la presència d’animals domèstics en àrees i zones de joc infantil on no estigui autoritzada, entre d’altres.

Un espai públic més net

L’ordenança, que també aborda aspectes com el control de gats de colònia o el maltractament i la tinença de gossos potencialment perillosos, va ser aprovada amb els vots a favor de JxLF, PSC i Cs, el contrari de Sal-CUP i l’abstenció d’IEC. Des del govern, Montse Vila afirmava que la nova regulació s’adapta a l’ordenança de civisme i convivència aprovada l’any passat, i que “s’ha tingut en compte la voluntat del govern de controlar les femtes dels gossos per tenir un municipi més net”. Marta Reche, per la seva banda, afegia que “tothom ha de tenir cura de l’espai públic com si fos casa seva”.

Des de l’oposició, Àngel Profitós (IEC) qüestionava la redacció d’alguns articles de l’ordenança, i Maria Forns (Sal-CUP) subratllava les “mancances” i la “falta de sensibilitat amb les persones que viuen fora de l’àrea urbana”. En aquest sentit, lamentava que “enlloc no es recull la necessitat de trobar un equilibri entre la vida rural i el lleure amb animals”.

Ara el text se sotmetrà a exposició pública durant 30 dies i, si no hi ha reclamacions o al·legacions, quedarà aprovat definitivament.

Edicions locals