Mans Unides recapta fons per a tallers formatius de jovent al Congo

L'ONG ha presentat la campanya comarcal de 2022 i les xifres de recaptació del darrer projecte

Societat

Imatge de la campanya de Mans Unides contra la desigualtat i la pobresa
Imatge de la campanya de Mans Unides contra la desigualtat i la pobresa

La delegació de Mans Unides al Vallès Oriental iniciarà el proper cap de setmana, amb l'habitual recol·lecte a les parròquies de la comarca, a la campanya solidària de 2022, que se centrarà en un programa de formació i integració socioeconòmica del jovent de Kisantu, a la República Democràtica del Congo. El cost total del projecte és de 79.432 euros, dels quals el 84,4% l'aporta l'entitat. És a dir que Mans Unides es marca l'objectiu de recaptar al Vallès Oriental 67.000 euros per aquest projecte.

El voluntari Josep Maria Pagès ha explicat que el projecte al Congo pretén posar en marxa una escola taller de fusteria per millorar les competències professionals i la inserció laboral d'una seixantena de joves, de manera que indirectament beneficiarà unes 360 persones a aquesta zona d'Àfrica, amb una pobresa extrema i on bona part de la joventut no ha pogut accedir a la formació. El soci local de Mans Unides al territori ja té operatiu des de 2020 un taller de formació mecànica. Seguint aquest exemple, la recaptació de l'entitat de 2022 ha de permetre rehabilitar dues aules de formació de 53 metres quadrats cadascuna i una sala de pràctiques de 250, així com comprar la maquinària i equipament necessari.

50 anys al Vallès Oriental

Per recaptar fons Mans Unides vol reprendre enguany les activitats que la pandèmia va obligar a aturar, com les col·laboracions a instituts i la Festa Solidària a la plaça de la Porxada (que serà l'11 de juny).

Enguany, però, la trobada més destacada serà la del 28 de maig al Teatre Auditori de Granollers, en què Mans Unides celebrarà el 50è aniversari de la seva presència a la ciutat. L'efemèride es va produir l'any passat, però l'entitat ha volgut esperar un any a commemorar-ho, pendents de les dades epidemiològiques. L'acte comptarà amb la col·laboració del grup Roc&Gospel de la Roca, que també celebrarà el seu 10è aniversari.

El responsable de Mans Unides a la comarca Joan Quintana destacava també la represa de les col·laboracions amb els cursos de 4t d'ESO a l'Institut Lauro de les Franqueses, en l'assignatura de servei comunitari, així com l'esmorzar solidari a l'excursió popular de l'Agrupació Excursionista de Granollers.

Aportacions a Bolívia i Hondures

El tresorer de l'entitat, José Latorre, ha repassat també la recaptació dels anys anteriors, que ha superat els 60.000 euros, malgrat les dificultats per recaptar fons arran de la pandèmia. Així, l'any 2020 es van aconseguir 61.606 euros, mentre que el 2021, en van ser 63.348. D'aquests, 33.025 es van destinar al programa de sobirania alimentària a Pocoata, al Potosí de Bolívia, un projecte que es va iniciar l'any anterior, però que la pandèmia va alentir.

La resta de la recaptació neta de 2021 es va destinar a un altre programa de sobirania alimentària, però adreçat a dones al Corredor Seco, a Hondures.

A més, l'enllaç de Mans Unides al consell de Cooperació de Granollers, Ramon Hirujo, recordava també la col·laboració dels ajuntaments de la comarca en les seves campanyes. En el cas de Granollers, l'any passat va donar suport a un projecte de reducció i abandonament de la mutilació genital femenina a Mauritània, mentre que Cardedeu, la Garriga i Parets van fer aportacions a les accions de millora de l'educació primària i higiene d'infants de dos districtes rurals de Lugazi, a Uganda. Entre els quatre municipis, s'han aportat 31.000 euros.

La indiferència condemna a l'oblit

Quintana també ha recordat la campanya global de Mans Unides que té com eslògan La nostra indiferència els condemna a l'oblit, que vol insistir en el reconeixement de la realitat per transformar-la, a través de la lluita contra la pobresa i les desigualtats. De fet, recalcava que la crisi de la Covid ha fet "incrementar la fam al món en 118 milions de persones més, mentre que les primeres 10 grans fortunes del món segueixen augmentant la seva riquesa".

Per revertir la discriminació d'oportunitats i la falta d'equitat al món, en el conjunt, les 72 delegacions de Mans Unides va recaptar el 2020 més de 42 milions d'euros.

Edicions locals