Al Huda aconsegueix obrir el local de l'avinguda Badalona precintat per l'Ajuntament fa més de vuit anys

La comunitat musulmana es planteja com a objectiu poder-hi fer activitats socioculturals

Societat

Al Huda aconsegueix obrir el local de l'avinguda Badalona precintat per l'Ajuntament fa més de vuit anys
Al Huda aconsegueix obrir el local de l'avinguda Badalona precintat per l'Ajuntament fa més de vuit anys

Mollet del VallèsLaura Ortiz

Després de més de vuit anys precintat, la comunitat musulmana Al Huda ha pogut tornar a entrar al local de la seva propietat situat a la cantonada de l'avinguda Badalona amb el carrer Àngel Guimerà.

Amb alguns esforços per poder apujar la persiana, que costava aixecar després d'anys sense moure's, aquest dimarts a les 16.30 h una trentena de membres de la comunitat han obert les portes del local. Pols acumulada durant anys i unes quantes potes de porc llençades a través dels forats de la persiana han donat la benvinguda als homes, que han pogut entrar al local d'uns 550 metres quadrat i que ha costat a la comunitat uns 600.000 euros.

Els membres de la comunitat no hi havien pogut accedir des que el 2013 la Policia Municipal va precintar el local per unes obres d'adequació que s'hi estaven duent a terme sense la llicència corresponent.

Des d'aquell moment, el col·lectiu va iniciar un periple per poder obrir i utilitzar el local, primer reclamant l'ús com a centre de culte i més tard com a centre cultural, unes reclamacions que han portat el cas als jutjats en diverses ocasions. Aquest estiu, la comunitat reprenia les mobilitzacions davant l'Ajuntament per demanar al govern local que els deixés entrar al local per fer-hi manteniment i fer-lo servir com a magatzem mentre no es desencalli la qüestió dels usos.

Després de les mobilitzacions de les darreres setmanes davant el domicili de l'alcalde, Josep Monràs, un procés de negociació discret en els darrers dies ha permès que Al Huda hagi recuperat les claus i s'hagi pogut desprecintar el local. Aquest és, segons el portaveu d'Al Huda, Ahmed Balghouch, un primer pas. "Això és el resultat de més de vuit anys de lluita conjunta, pacífica i civilitzada. Sempre se'ns havien posat obstacles fins i tot per poder-hi entrar i accedir a la nostra propietat és un primer pas", apunta Balghouch.

La comunitat continua reclamant que "allò que permet l'ordenança municipal i la llei no es pot prohibir". En aquest sentit, Balghouch assegura que se seguiran les negociacions per poder dur-hi a terme activitats com a centre cultural i no descarten noves mobilitzacions per aconseguir-ho. De moment, tenen previst traslladar-hi aquelles activitats que, per manca d'espai, ja no poden fer al centre de culte del carrer Sant Ramon. Entre altres es preveu fer-hi classes per a infants, formació per als nouvinguts i activitats culturals per a dones. "Les activitats culturals estan permeses i comunicarem a l'Ajuntament que iniciem les activitats en el moment que pertoqui", diu Balghouch.  De moment, es prendran un temps per fer neteja i manteniment del local i per "descansar una mica després de tot aquest temps en què hem tingut molta pressió. Ara reflexionarem i decidirem quin serà el proper pas", avança el representant d'Al Huda.

Negociacions amb l'Ajuntament

La comunitat islàmica ha rebut les claus després que l'1 de febrer fes la petició oficial per registre d'entrada a l'Ajuntament demostrant la propietat del local. "Són propietaris i tenen tot el dret a accedir-hi. Quan ho han sol·licitat s'ha tramitat", explica la regidora de Disciplina Urbanística, Mireia Dionisio. Pel que fa als usos, però, Dionisio recorda que l'Ajuntament ha denegat en dues ocasions la llicència per fer-hi activitats socioculturals i "d'això no ha canviat res. Ara mateix no hi ha llicències i, per tant, no s'hi pot fer cap activitat", diu. Amb tot, Dionisio reconeix que s'hi està parlant "per trobar una solució" satisfactòria per a ambdues parts.

 

Edicions locals