La manca d'infermeres impedeix obrir una planta del Sociosanitari de Mollet aquest hivern

El dèficit estructural sumat a l'alta incidència de la sisena onada de la Covid entre els sanitaris, principals motius

Societat

La manca d'infermeres impedeix obrir una planta del Sociosanitari de Mollet aquest hivern
La manca d'infermeres impedeix obrir una planta del Sociosanitari de Mollet aquest hivern

Mollet del VallèsLaura Ortiz

La mancança de personal d'infermeria ha impossibilitat que la Fundació Sanitària Mollet (FSM) obri aquest hivern la tercera planta del Sociosanitari. Cada hivern, la fundació  habilitava llits a la tercera planta de l'equipament del carrer Sant Llorenç per atendre l'increment d'urgències vinculades a les epidèmies de grip i a patologies respiratòries.

Enguany, però, el dèficit estructural que pateixen les plantilles d'infermeria en la sanitat catalana sumat a la dedicació de gran part d'elles a la campanya de vacunació contra la Covid que s'ha fet des de l'atenció primària ha impedit aquesta ampliació del servei. "Molts pacients que no han pogut ingressar a aquests llits del Sociosanitari s'han hagut de quedar a l'àrea d'Urgències de l'Hospital, amb els inconvenients que això provoca", explica Jaume Duran, director general de la FSM. Com a afegitó, a banda de la campanya de vacunació, l'alta incidència de la sisena onada de Covid entre els professionals sanitaris ha deixat encara més minvada la plantilla. "La sisena onada ha estat especialment complicada. Mai des de la primera onada havíem tingut tants professionals contagiats –fins a 70– i hem tingut dificultats per substituir-los", admet Duran.

Substitució de professionals

I és que aquestes dificultats per substituir professionals molt probablement s'agreujarà en els propers anys. Segons les previsions del consell dels col·legis de metges de Catalunya i del Col·legi de Metges de Barcelona, fins al 2026 es jubilaran el 20% de tots els metges que actualment estan en actiu.

En el cas de l'Hospital de Mollet, segons Duran, ara per ara "no falten especialistes, s'estan cobrint les jubilacions i tenim tots els serveis coberts". Amb tot, reconeix que en algunes especialitats com radiologia, anestèsia i digestiu és "més complicat trobar metges perquè també s'han format menys residents". Per acabar-ho d'adobar, molts d'aquests residents són de fora del territori i un cop acaben els estudis marxen als seus llocs d'origen o són atrets per altres hospitals més grans.

"El cas d'infermeria és més preocupant", diu Duran. I és que, malgrat l'any 2021, es van incorporar 24 persones al col·lectiu infermer de la FSM, la ràtio de professional per nombre de pacients continua sent alt, amb 13 pacients per cada professional infermera. "La Covid i la soledat que ha provocat en els pacients ha fet que infermeria encara sigui més demandada", diu Duran, qui assegura que en l'últim any s'han reforçat el servei amb auxiliars i s'han pres mesures com la instal·lació d'armaris medicalitzats, que "treuen feina als professionals".
En total, la FSM ha incrementat la plantilla de l'Hospital un 8,3% i s'han fet 121.000 hores assistencials més respecte a l'any passat.

Negociacions amb el comitè

Malgrat aquestes mesures, el comitè d'empresa reprenia fa unes setmanes les mobilitzacions –l'última aquest dimecres– per continuar reclamant més plantilla a l'Hospital. "La pandèmia només ha fet que visibilitzar els problemes que ja hi havia de base, que portem sense personal molts anys", deia Sílvia Casellas, infermera de l'àrea quirúrgica i representant de la secció sindical de CATAC-CTS/IAC a l'Hospital de Mollet.

Precisament, el passat divendres, el comitè i la direcció de la FSM mantenien una reunió, en què es va acordar constituir una taula de treball monogràfica relacionada amb les millores reclamades, una taula que es trobarà per primer cop dilluns i que comptarà amb la presència d'un expert en negociació col·lectiva que aportarà la direcció. El director general de la FSM opina que hi haurà algunes de les demandes que es podran atendre des de la direcció, però adverteix que el gran gruix depèn del conveni del sector sanitari que s'està negociant. Duran també vincula les possibles millores a l’arribada de fons covid per part dels governs. "Si no hi ha més finançament el sistema petarà", conclou.

Per la seva part, la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública del Baix Vallès ha reclamat que el superàvit que la FSM va aconseguir el 2020, de més de 5 milions d'euros, "es dediqui a eliminar la precarietat laboral, a la contractació de personal sanitari i a millores assistencials".

L'Escola de Salut, projecte formatiu

La futura Escola de Salut que la FSM vol construir als terrenys al costat de l'Hospital vol "donar resposta a la manca de professionals sanitaris i a la col·laboració amb escoles, instituts i entitats del territori". El projecte docent inclou el desplegament de cicles formatius com auxiliar de clínica, diagnòstic per la imatge o documentació clínica, l'escola d'infermeria i estudis universitaris i de postgrau vinculats a la Universitat de Barcelona (UB). "Seria una subseu de la UB, com hi ha al parc sanitari de Sant Joan de Déu", diu Jaume Duran. L'edifici es construiria amb fons propis de la FSM, que també ha comprat els terrenys a l'Incasòl per 1,7 milions, i que preveu gastar "no més de 5 milions d'euros". "S'executarien els metres estrictament necessaris" en tres plantes per donar cabuda a un auditori de més de 400 places, espais de docència i recerca i l'escola d'infermeria.

Edicions locals