Un jutjat suspèn l'autorització d'obres per implantar un circuit de motocròs a Sant Feliu de Codines

S'ha estimat el recurs presentat per una entitat ecologista posant en valor la qualitat ambiental de la zona

Societat

Un jutjat suspèn l'autorització d'obres per implantar un circuit de motocròs a Sant Feliu de Codines - Foto: SOS Vallès
Un jutjat suspèn l'autorització d'obres per implantar un circuit de motocròs a Sant Feliu de Codines - Foto: SOS Vallès

Sant Feliu de CodinesACN

La magistrada titulada del Jutjat Contenciós número 6 de Barcelona ha estimat la mesura cautelar que demanava l'Associació de Propietaris Rurals per a la Defensa i Manteniment del Territori (APRORDEMAT) per aturar la construcció d'un circuit de motocròs a Sant Feliu de Codines. La decisió s'oposa a l'acord de la junta de govern local de maig de 2021, en què l'ajuntament atorgava la llicència d'obres i l'ús provisional dels terrenys per implantar el nou circuit als terrenys de Can Bosch-Golf. En el seu escrit posa en valor les qualitats ambientals de l'emplaçament, que justifiquen l'aturada de les tasques per crear el nou espai. No obstant, es dona l'opció d'interposar un recurs d'apel·lació a la decisió judicial.

L'associació va presentar la petició perquè se suspengués l'autorització d'obra i ús provisional per implantar el circuit de motocròs en defensa de l'entorn natural on es troba. En el seu escrit, la jutgessa destaca, a més, que el planejament urbanístic destina l'espai on es vol treballar com a ús esportiu, però exclusivament per a la modalitat de golf, no de motocròs, "amb un impacte acústic molt superior a la d'altres esports", detalla.

Posa de relleu l'afectació en la fauna en un entorn que es troba enclavat entre dos espais protegits de la Xarxa Natura 2000, del qual no hi ha cap referència a l'estudi acústic de l'Ajuntament. "L'activitat que es projecta exposa que produirà perjudicis irreparables sobre el Medi Ambient i, en particular, sobre espècies protegides en risc d'extinció, concretament, en l'espècie aquila fasciata (àguila cuabarrada)", assenyala en l'escrit la jutgessa, que cita un informe en què es qualifica com una espècia vulnerable dins del Catàleg Nacional d'Espècies Amenaçades.

"L'activitat de motocròs implica un greu perjudici i impacte a la biodiversitat, tant a la fauna com a la flora, pel que fa a la fauna, a una espècie protegida i en perill d’extinció, com és l’àguila cuabarrada, pel que pertoca a la flora, en espècies de flora rares, endèmiques o protegides, com ara l'Ophrys bertolonii subsp. Benacensis, l'Orchis mascula subsp. Olblensis, o el Plantago loeflingii, entre d’altres", afegeix el redactat. "No s'aprecia un dany derivat de l'adopció de la mesura cautelar sol·licitada que sigui digne de protecció, més enllà de l'interès particular del titular de l’activitat que ha de cedir davant l'interès general de protecció del medi ambient al qual s’ha fet referència", recalca la jutgessa.

Més denúncies

De fet, aquesta setmana mitja dotzena d'entitats ecologistes del territori també han presentat una denúncia de l'activitat de motocròs a l'àmbit de l'antic camp de golf de Can Bosc per l’important impacte ambiental i sobre la biodiversitat del connector biològic ENPE Gallifa i ENPE Sant Miquel del Fai-Bertí, per l’impacte acústic sobre els municipis de Sant Feliu de Codines, Sant Quirze Safaja i Gallifa, i per l’incompliment sostingut i reiterat de les condicions de la Llicència d’activitat que va atorgar l’Ajuntament de Sant Feliu de Codines i l’Oficina Ambiental Unificada de Barcelona OGAU.

L'Associació per a l'estudi i defensa de la natura (ADENC), la Coordinadora per la Salvaguarda del Montseny, El Fanal -Col·lectiu cultural i ecologista del Moianès, el Col·lectiu Codines Verdes i SOS Vallès han fet la denúncia a la Fiscalia de Medi Ambient i als Mossos perquè actuïn d’oOfici si consideren que hi ha delictes o infraccions administratives i legals.

Edicions locals