'La gent de carrer no pot acabar pagant els costos de la guerra'

El diputat dels comuns al Congrés Gerardo Pisarello analitza les claus del conflicte d'Ucraïna en un acte a Montornès

Política

'La gent de carrer no pot acabar pagant els costos de la guerra'
'La gent de carrer no pot acabar pagant els costos de la guerra'

Montornès del Vallès

El diputat i portaveu dels comuns a la Comissió d'Afers Exteriors al Congrés, Gerardo Pisarello, visitava divendres el teatre Margarida Xirgu, en un acte organitzat per Montornès en Comú sobre la guerra a Ucraïna. Pisarello va parlar del context històric i geopolític del conflicte i d'algunes de les seves conseqüències.

Amb el títol Guerra a Ucraïna: Claus per interpretar el conflicte, Pisarello iniciava la seva ponència reconeixent que el conflicte a Ucraïna és una situació "perillosa perquè ningú sap què pot passar. S'enfronten dues potències nuclears, que poden posar en perill, fins i tot, l'espècie humana", lamentava.

El diputat feia un repàs dels principals elements que han protagonitzat la geopolítica mundial des de la guerra freda, el paper dels Estats Units i el desmembrament de l'URSS. Pisarello recordava que amb la fi de l'URSS, el Pacte de Varsòvia –l'acord de cooperació militar entre els països de l'Est durant la guerra freda– es va desfer. Per contra, l'OTAN es va anar expandint cap a les fronteres de Rússia. "La responsabilitat primària d'aquesta guerra és de Putin per una invasió sense cap justificació. Però hi ha més responsables, l'OTAN no és una entitat benèfica i com s'ha comportat en les darreres dècades no ha estat com a organització que promogui el multilateralisme, ni un nou ordre internacional basat en el respecte a les Nacions Unides, sinó que ha estat un instrument dels EUA perquè no hi hagi cap potència per sobre d'ells", analitzava Pisarello. "S'ha de rebutjar la invasió, però la sortida no pot ser enfortir militarment una OTAN que no ha deixat d'expandir-se i que té presència en països molt autoritaris com Turquia".

Pel que fa a les conseqüències del conflicte a Ucraïna, el diputat dels comuns analitzava, d'una banda, les econòmiques, com l'increment dels costos de l'energia a conseqüència de les sancions a Rússia. "S'està intentant fer que no hi hagi tanta dependència de l'energia russa, però les alternatives que s'estan buscant com el gas liquat provinent dels EUA tampoc són gaire sostenibles, perquè és molt més car", reconeixia Pisarello. Davant aquesta situació, el diputat dels comuns defensava les polítiques de protecció social per davant de les militars. "Cal fer una reflexió perquè la gent comuna no sigui la que pagui els costos de la guerra, i hem de trobar maneres per intentar protegir la nostra gent, protegint els salaris i prioritzant la inversió social", deia. "La nostra fórmula és que les elèctriques paguin més que la resta, són temps excepcionals i aquestes grans companyies estan tenint beneficis obscens gràcies a l'economia de guerra", assegurava.

Pel que fa a les conseqüències geopolítiques, Pisarello considera que aquest conflicte ha revifat l'OTAN, que "estava en mort cerebral en els darrers anys" i ha suposat una oportunitat perduda perquè la Unió Europea tingui una veu pròpia en política exterior.

L'acte, celebrat a la sala gran del Margarida Xirgu, era el primer convocat per Montornès en Comú després de la pandèmia i va aplegar una cinquantena de persones. L'alcalde, José A. Montero, destacava la necessitat de proporcionar a la ciutadania elements d'anàlisi "per no caure en posicionaments simplistes". Montero lamentava que la defensa de la pau que fa l'espai polític dels comuns "sembla que sigui un problema en el debat polític actual".

Edicions locals