Granollers serà la seu, dilluns i dimarts, del quart congrés Acusticat
En les dues jornades es debatrà sobre els efectes de l'excés de soroll i la necessitat de mantenir espais tranquils
La contaminació acústica és un dels principals problemes de salut ambiental a Europa. És causada pel soroll procedent de diverses fonts i té presència arreu, no només als entorns urbans més concorreguts, sinó cada cop més en entorns naturals. Els efectes negatius sobre les persones exposades a la contaminació acústica inclouen les amenaces per al benestar de les poblacions humanes, la disminució de la capacitat d’aprenentatge a l’escola dels infants i l'alt preu econòmic que la societat ha de pagar a conseqüència d’aquesta exposició. També el deteriorament de la salut i la distribució de la fauna salvatge terrestre i marítima.
Per abordar aquestes qüestions i promoure mesures i iniciatives per a la prevenció de la contaminació acústica, dilluns i dimarts vinent tindrà lloc a Granollers el quart Congrés d’Acústica de Catalunya. Aquesta serà la quarta edició del certamen celebrat anteriorment a Sabadell, Terrassa i Sant Cugat, on l'octubre de 2020 es tractava l'acústica a les ciutats i destacava la importància de les zones urbanes tranquil·les per contribuir a la millora de la salut, la xarxa dels espais verds o la mobilitat.
En aquesta ocasió, l'esdeveniment biennal de referència dedicat al sector acústic, enguany de nou presencial, tindrà una doble jornada de reflexió i debat sobre el sector de l'acústica amb una fira expositiva i activitats d'escolta. A més, l’esdeveniment compta amb un ampli suport d’empreses del sector, que presentaran els seus serveis, solucions i innovacions acústiques al vestíbul del Teatre Auditori.
Per donar el tret de sortida al congrés, dilluns (9.30 h) hi haurà una taula rodona en què participaran, a més de l’alcaldessa de Granollers, la secretària d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, Anna Barnadas, i el diputat de l’Àrea d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona i de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, Xesco Gomar.
La ponència inaugural, a càrrec d’Eulàlia Peris, de l’Agència Europea del Medi Ambient, abordarà les polítiques de gestió de la contaminació acústica a escala europea, en què parlarà de la directiva europea, l’evolució del soroll a Europa i la importància de les zones tranquil·les per a la població. Posteriorment, també intervindran professionals experts que abordaran l’acústica des de sis àmbits: gestió i control; edificació-confort acústic; acústica del medi; cultura i so; educació i sensibilització; i salut. A més, també hi haurà activitats complementàries i ponències transversals. Per exemple, hi haurà un plenari magistral en què experts de l’Agència de Salut Pública de Barcelona i ISGblobal incidiran en els problemes de salut derivats del soroll per prendre consciència del seu abast i afectació.
Activitats paral·leles
També hi haurà un cinefòrum amb el documental El silencio que queda (dilluns, 19 h, al Cinema Edison), i una passejada d'escolta per Granollers, amb la guia de Francesc Daumal (dimarts, 16.30 h, al centre de la ciutat). Finalment, durant l’Acusticat s’activarà el projecte Sons de Granollers, que pretén mapificar entorns sonors positius i zones tranquil·les de la ciutat i rodalia a través de la participació ciutadana, enregistrant petits vídeos que es penjaran a una plataforma online, i també es lliurarà el segon premi Acusticat a la trajectòria d’un professional en l’àmbit de l’acústica.
La inscripció al congrés és gratuïta i oberta a tots els públics, professionals i no professionals, i es pot fer al formulari d’inscripció al web www.congresacusti.cat.