Pere Cornellas: 'L'assumpte és que el Falgar no acabi morint d'èxit'

L'autor reivindica l'alt valor de la biodiversitat continguda en aquest espai natural de Llerona

Cultura, Societat

Una de les imatges incloses al llibre sobre el parc del Falgar
Una de les imatges incloses al llibre sobre el parc del Falgar | Pere Cornellas

Pere Cornellas ha fet fotografies del Falgar des que es va inaugurar, el 2019. Durant aquests quatre anys s'ha convertit en un observador privilegiat d'aquest espai natural viu i canviant de Llerona.

Ara les seves imatges s'han aplegat en el llibre El parc del Falgar i la verneda. Espai humit, editat per l'Ajuntament de les Franqueses, que documenta aquest àmbit del parc i la seva varietat vegetal i faunística durant totes les estacions de l'any. "És un llibre per assenyalar la biodiversitat que tenim aquí, que no ens adonem. No només les aus, també insectes com les libèl·lules o les granotes", explica Cornellas.

Riquesa ornitològica

L'autor adverteix que "no és un llibre d'ocells", per bé que hi tenen molt protagonisme. "Hi ha aus que no havien vingut mai, com la fotja. Em trobo que venen molts ornitòlegs de fora, a fotografiar aus que són al Falgar de pas". Al final del llibre s'inclou una relació de les 60 aus retratades i el seu nom, com el bernat pescaire –"el rei dels ocells"–, el blauet, el martinet de nit o les cames llargues.

Com és habitual en aquests casos, la dificultat ha estat fet la tria de les 200 imatges i organitzar-les de manera atractiva. Cornellas ha comptat amb la col·laboració del seu amic Josep Nogués i junts es van proposar dissenyar un guió "que tingui un ritme visual".

Després de tant temps, el fotògraf encara no s'ha cansat d'aquest entorn. "Al Falgar hi descobreixo tres coses: els canvis de colors; les postes de sol –que són una meravella– i els reflexos. I també la vida que hi ha, és clar. Cada vegada hi veig coses noves. Precisament avui he trobat un capó reial al Congost, i fins i tot els biòlegs han quedat sorpresos".

En l'aspecte negatiu, Cornellas mostra preocupació per la massificació i les mostres d'incivisme: "És un problema, perquè ja saps com és la gent. I jo allà he vist de tot. Els cabussets, per exemple, ja no hi són, han marxat cap a una altra banda. Els dissabtes i diumenges ja no hi vaig, perquè està a tope. L'assumpte és que el parc no acabi morint d'èxit", adverteix.

Edicions locals