Ricard Balada interpretarà Dalí de jove en un film de Charansonnet

L'actor de Santa Maria encarnarà el geni surrealista a 'El cas Àngelus, la fascinació de Dalí', el repte "més heavy" de la seva carrera

Cultura

Ricard Balada interpretarà Dalí  de jove en un film de Charansonnet
Ricard Balada interpretarà Dalí de jove en un film de Charansonnet | Instagram: Ricard Balada

Sergio Carrillo

L'actor Ricard Balada interpretarà Salvador Dalí de jove –entre els 25 i els 33 anys– al pròxim llargmetratge del director granollerí Joan Frank Charansonnet.

El cas Àngelus, la fascinació de Dalí està protagonitzat pel mateix Charansonnet, qui interpreta Dalí amb una cinquantena d'anys, ja consagrat. L'artista estava obsessionat amb l'Àngelus de Millet i el film relatarà com Dalí va descobrir un secret de l'obra que el vinculava amb la seva història familiar.

Dels Gaudí, a fer de Dalí

Balada havia estat uns mesos a Madrid actuant al Teatro Lara, amb l'obra Capullos que vuelan, i va tornar a Catalunya per assistir a la gala dels Premis Gaudí. Allà es va forjar aquesta nova oportunitat a la gran pantalla. "Als Gaudí em vaig trobar amb el director, el Joan Frank Charansonnet, amb qui ja havia currat a Terra de telers i al curtmetratge 60 segons; i al cap de dos dies em va trucar per dir-me si m'interessaria fer de Dalí jove a la seva nova pel·lícula". Un mes va passar des d'aquella proposta fins que l'intèrpret de Santa Maria de Martorelles comencés a encarnar el geni surrealista davant les càmeres.

El repte ha estat majúscul. D'entrada, per l'idioma, ja que Balada ha de parlar francès en algunes escenes. Tanmateix, assegura que la dificultat més gran no ha estat idiomàtica, sinó "parlar com Dalí".

Per fer-ho, primer havia de saber com era el Dalí jove. La seva escenificació pública era interpretada o natural? L'artista feia un personatge o simplement es mostrava tal com era? "Hi ha molta gent que pensa que quan hi havia càmeres construïa aquest personatge", respon Balada, qui també considera que durant la seva joventut "Dalí estava buscant el personatge" i és precisament en aquesta suposada cerca en la qual l'actor baixvallesà l'ha d'interpretar.

Sense cap mena de dubtes, Ricard Balada assegura que aquest "és el repte més heavy de la meva carrera" i creu que aquesta "serà la millor pel·lícula del Joan Frank". Precisament el director granollerí –qui interpreta Dalí de gran– li ha donat un bon consell per assumir el difícil paper que té al davant: "Ricard, és impossible entendre el Dalí; jo porto tota la vida intentant-ho i no l'entenc. Fes el teu Dalí".

El llarg amb Nicolas Cage, aviat al cine

D'altra banda, el passat 22 d'abril es va estrenar als cinemes de diversos països del món –entre els quals els Estats Units– The Unbearable Weight of Massive Talent, el film en què Nicolas Cage s'interpreta a si mateix i en el qual el mateix Ricard Balada també hi ha participat. Amb tot, el llargmetratge encara no ha arribat a les cartelleres catalanes i just va ser ahir dijous quan es va anunciar que l'estrena al país serà el 17 de juny.

Edicions locals