200 empreses de la comarca ja ofereixen la modalitat dual d'FP

Jornada organitzada pel Consell de la Formació Professional i l'Ocupació de Granollers i la Fundació Bertelsmann

Economia

La jornada va incloure ponències i una taula rodona
La jornada va incloure ponències i una taula rodona

"El Vallès Oriental, i sobretot Granollers, és una de les zones del país amb més bones xifres en formació professional dual". "I això és perquè els centres educatius, sobretot des del 2014, s'han implicat molt en el desenvolupament d'aquesta modalitat formativa". Així ho explicava Pere Gabern, secretari del Consell de la Formació Professional i l'Ocupació de Granollers, en la jornada FP dual, una oportunitat per a les empreses, organitzada dimecres a la Sala Tarafa pel mateix consell i la Fundació Bertelsmann.

La jornada tenia per objectiu explicar el funcionament de l'FP dual i els canvis que ha introduït la nova llei estatal d'FP recentment aprovada. Alhora, també es van reconèixer les empreses industrials que durant el curs 2021-2022 han acollit estudiants en pràctiques.

Concretament, aquest curs, 214 alumnes han fet pràctiques d'FP dual en 200 empreses vallesanes. La majoria de cicles amb FP dual són del sector industrial, però també n'hi ha de comerç, administració i informàtica. "Tots els cicles formatius de grau superior que s'ofereixen a Granollers ja es poden fer en aquesta modalitat", deia Gabern. "I pel que fa als cicles de grau mitjà, de moment només ho ofereix l'EMT".

Per ampliar-ne el nombre, cal que més empreses s'animin a acollir estudiants d'FP dual, una modalitat que combina la formació a l'aula amb 900 hores de pràctiques a l'empresa. "Això afavoreix l'especialització de l'alumnat i la seva entrada al mercat laboral, i, a més, rep una remuneració per les seves pràctiques".

Cada cop més alumnes

En la sessió es va explicar en què consisteix l'FP dual i l'oportunitat de captació de talent jove que suposa per a les empreses. Es va exposar l'oferta existent a la ciutat i es va promoure la incorporació de més alumnes a la modalitat de dual.

Anna Sánchez Auladell, per exemple, ha estat una de les estudiants que ha fet pràctiques d'administrativa a la seu granollerina d'Agbar, una empresa que fa cinc anys que té un conveni amb l'EMT. Sánchez, de fet, ha estat la primera alumna que ha fet tasques administratives en aquesta empresa –tres hores de classe i cinc hores de pràctiques–, ja que fins ara només ho havien fet alumnes del cicle de xarxes i estacions de tractament d'aigües. "Ha estat una experiència molt bona; he estat molt còmoda". "He fet atenció al client i també tasques administratives internes", deia Sánchez.

Marc Condom, responsable d'operacions del Vallès Oriental d'Agbar, ho valorava des del vessant empresarial: "La dual ens aporta una persona motivada, perquè estudia allò que li ofereixes a l'empresa". A més, "ajudes els alumnes a especialitzar-se i l'empresa en treu un rendiment productiu".

Per cloure la jornada, Francesc Arolas, regidor d'Educació, agraïa el compromís de les empreses que acullen estudiants afirmant que aquesta "és una inversió amb retorn; una oportunitat per a les empreses, els estudiants i el conjunt de la societat". Finalment, feia una crida a noves empreses a sumar-se al projecte: "L'FP d'avui és molt diferent de la de fa 20 o 30 anys; ara té una part formativa i una altra productiva, de manera que respon molt millor a les necessitats tant dels alumnes com de les mateixes empreses".

Edicions locals