La CUP acusa els Mossos de 'persecució política' i 'denúncies falses' pel cas del tall de la C-17

L'atestat policial acusa quatre militants de la CUP Granollers d'instigar la mobilització, mentre que els cupaires afirmen que ni tan sols eren al lloc dels fets

Política

Els quatre militants de la CUP Granollers encausats pel tall de la C-17 l'octubre de 2019
Els quatre militants de la CUP Granollers encausats pel tall de la C-17 l'octubre de 2019

Dimecres de la setmana passada van començar a declarar al Jutjat d'Instrucció número 4 de Granollers les 44 persones encausades pel tall de la carretera C-17, a l'altura de l'Ametlla, el 15 d'octubre del 2019, en el marc de les mobilitzacions postsentència. Entre aquestes 44 persones hi ha també 4 militants de la CUP de Granollers –Pep Medina i Josep Maria Gontan i els exregidors Maria Oliver i Eduard Navarro–, que asseguren que ni tan sols estaven al lloc dels fets aquell 15 d'octubre.

Per això, la CUP Granollers i Alerta Solidària han denunciat aquest dimarts a la Porxada el que consideren un "muntatge policial" i una "persecució ideològica". Maria Oliver afirmava que tot plegat "és un muntatge maquiavèl·lic dels Mossos, que ens acusen d'uns fets en què no vam participar". "Res no pot acreditar que aquell dia érem allà; no hi va haver ni identificacions ni detencions que sostinguin la nostra acusació". A més, afegia, "tot tall de carretera és legítim si defensa una causa justa".

Oliver insistia que les denúncies són "falses" i "inventades", i que se'ls acusa pel fet de ser "activistes" i pel seu "compromís polític". "Cap d'aquests casos de repressió no ens farà renunciar a la nostra militància i el nostre compromís", deia.

Segons publicava el diari El Món, que ha tingut accés a l'acusació policial, el Grup de Delinqüència Urbana dels Mossos d’Esquadra va fer una "investigació per Internet" a partir d'una dessuadora. "Van buscar a la xarxa la dessuadora que suposadament alguns portaven, i això els va portar al web de la CUP: Cridapergranollers.cat". "Va ser així com van muntar l'acusació", afirma.

Causa general

La CUP i Alerta Solidària també afirmaven que aquest no és un cas aïllat. "És una causa general contra l'independentisme, que va començar fa molt temps". I posaven d'exemple els casos de Marcel Vivet i Adrià Catasús. "Interior fa regals a la fiscalia perquè pugui fer acusacions de 6 o 8 anys a la gent que es mobilitza", lamentava el diputat de la CUP al Parlament Xavier Pellicer. "En un estat democràtic és molt greu que s'obrin processos judicials per tallar una carretera, i més encara que els atestats policials es facin amb base ideològica", deia Pellicer, qui també qualificava el cas de "persecució política". "Mossos actua amb impunitat per perseguir la dissidència, i per això cal depurar responsabilitats".

A partir d'ara, els cupaires –a través dels advocats d'Alerta Solidària– presentaran les proves al Jutjat que acrediten que no eren al lloc dels fets, com els registres dels seus telèfons mòbils: També fotografies i vídeos de mitjans locals, que mostren com els exregidors participaven en un homenatge a Lluís Companys a Granollers. Si amb les proves no es retira la imputació, "emprendrem les accions legals que calgui contra la impunitat policial i per aturar aquest cas flagrant de persecució ideològica".

Edicions locals