Commemoració del 84è aniversari del bombardeig del 31 de maig del 38

Demà, dijous, es presentarà el llibre 'El mestre Jaumen Vivé Alerm. De Granollers a l'exili'

Societat

Granollers commemora el 84è aniversari del bombardeig de la ciutat durant la Guerra Civil amb activitats de memòria històrica i de foment de la pau que s’agrupen en la programació Granollers, vila oberta a la pau. Com cada any, des de Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau s’impulsa el programa de commemoració del bombardeig de 31 de maig de 1938, que té com a objectiu donar a conèixer i fer accessible els espais de memòria de la ciutat, reflexionar sobre els bombardejos i la seva memòria, així com treballar amb les escoles en l’àmbit de memòria i cultura de pau i enfortir les relacions amb altres ciutats i territoris bombardejats.

Així, les propostes inclouen exposicions, teatre, presentacions de llibres, portes obertes al refugi de la plaça Maluquer, un itinerari guiat o la ja tradicional caminada al Bosc de la Pau. A més, el mateix 31 de maig a les 9 del matí es farà, al cementiri, l’acte memorial del 84è aniversari del bombardeig de Granollers i d’homenatge a les víctimes.

Aquest dijous l'agenda començarà amb la presentació del llibre El mestre Jaume Vivé Alerm. De Granollers a l'exili (Editorial Alpina), de Montserrat Garriga, a les 18 h a Can Jonch. Diumenge (11 h) hi haurà l'itinerari guiat Granollers, ciutat bombardejada, que inclou els llocs més emblemàtics afectats pels bombardejos de la Guerra Civil, entre els quals el refugi de la plaça Maluquer i Salvador. Les inscripcions s'han de fer al Museu de Granollers.

Dimecres vinent, 25 de maig, el programa d'activitats continuarà amb la presentació d'un altre llibre a Can Jonch (19 h): 1939. La caiguda de Barcelona, d'Andreu Claret, amb l'autor i la periodista Mònica Bernabé.

Tancament de 'Crida contra l’oblit'

Fa un any, en el marc dels actes de commemoració del 83è aniversari del bombardeig, es va presentar el projecte Contra l’oblit. Crida a la memòria del bombardeig, que té com a objectiu aconseguir recollir els darrers testimonis (orals, escrits, en imatge i, fins i tot, fonts secundàries) del bombardeig. Amb tots els testimonis, el periodista i escriptor Albert Forns prepararà un diari del bombardeig de 31 de maig de 1938, una obra que contribueixi al coneixement de la història del bombardeig a partir de les vivències personals dels qui el van patir, fet amb visió literària, que pugui esdevenir una obra que arribi a un públic ampli.

La crida per trobar nous testimonis es tancarà ara per tal que Forns pugui iniciar la fase de redacció del diari. Així, el dilluns 30 de maig a les 18 h es farà a la Sala Tarafa l’acte de tancament de la campanya i de reconeixement a la cinquantena de testimonis del bombardeig de Granollers que han compartit al llarg dels anys la seva memòria amb la ciutat. Hi participarà Albert Forns, alumnat de l’escola Pereanton i de testimonis del bombardeig del 31 de maig de 1938.

Propostes educatives 

Entre les propostes de la programació Granollers vila oberta a la pau hi ha, un any més, els programes d’educació per la pau i de coneixement dels drets humans adreçats a l’alumnat de la ciutat. Així, el 20 d’abril, 400 alumnes de 2n de Batxillerat d’instituts de Granollers s’han trobat al Teatre Auditori per reflexionar sobre el bombardeig de 1938 i el perill de les armes nuclears. L’objectiu de l’acte és que els joves que cursen el seu últim any escolar s’emportin per sempre el llegat del testimoni del bombardeig i el puguin transmetre a les generacions futures. 

L’alumnat de 4t d’ESO fa aquest maig tallers amb el periodista i escriptor Albert Forns vinculats a la campanya Contra l’oblit. Crida a la memòria del bombardeig. Forns mostra testimonis del bombardeig i debat amb els alumnes sobre la importància de la memòria oral per establir el relat quotidià de grans fets històrics. 

Per últim, 14 centres educatius de primària i l’escola Montserrat Montero participen en el projecte Per un món millor. ACTUEM!. A través de diverses propostes, els infants treballen continguts vinculats a la situació de crisi ambiental que vivim, per construir alternatives per tenir una societat més justa i solidària que posi al centre la vida, els éssers vius i el planeta. 

Recursos en línia

El bombardeig de Granollers de 1938. El bombardeig de Granollers i les seves conseqüències a través de fotografies i imatges en moviment.

Memòries del bombardeig. Vídeo que recull fragments d’històries de vida. Records, sentiments i emocions de les persones que van viure el bombardeig de 31 de maig de 1938 explicades en primera persona.

Secció de Fonts Orals de l'Arxiu Municipal de Granollers. Hi trobareu les entrevistes personals amb persones que van viure la guerra civil i el bombardeig.

Tour virtual als refugis antiaeris de Granollers. Una eina que permet entrar i fer una passejada virtual pels refugis antiaeris de l’Ajuntament i la plaça Maluquer i Salvador.

Itinerari audioguiat pels espais bombardejats de Granollers.  Per fer una passejada pels espais afectats pels bombardejos de 31 de maig de 1938 i de gener de 1939. Està disponible en català, castellà, francès i anglès i es pot descarregar al telèfon mòbil.

31 de maig de 1938, relats d’un bombardeig. Un recull de documents, cartes, imatges entorn del bombardeig de 31 de maig que trobareu a l’espai web de l’Arxiu municipal.

Edicions locals