El fruit del ginkgo, un maldecap per als serveis de neteja

L'Ajuntament té un pla per substituir els arbres femella que són els que fan el fruit que provoca males olors i taques a les voreres

Societat

El fruit del ginkgo, un maldecap per als serveis de neteja
El fruit del ginkgo, un maldecap per als serveis de neteja

Laura Ortiz

El ginkgo és un arbre longeu provinent de l'Àsia. La seva resistència i valor ornamental han fet que s'hagin multiplicat en els carrers de les nostres ciutats. Ara bé, el ginkgo té un problema que s'ha convertit en un mal de cap per als serveis de neteja municipals: el seu fruit. El fruit del ginkgo cau a la vorera i la seva descomposició provoca taques que deixen la superfície enganxosa i que, a més, desprenen mala olor.

La problemàtica del ginkgo a Mollet es tractava en l'últim ple municipal. Mollet en Comú traslladava al govern municipal les queixes del veïnat recollides pel col·lectiu Mollet Opina sobre la qüestió. El regidor de Justícia Ambiental, ecologisme i transició energètica, Raúl Broto, reconeixia el problema: "Quan el viver et ven aquests arbres sempre et prometen que seran mascles que són els que no fan el fruit, però a vegades són femelles i això no se sap fins al cap d'uns anys de la plantació", explicava Broto.

Actualment, els serveis municipals tenen detectades al voltant d'una vintena d'exemplars femelles plantats a la ciutat. Les ubicacions principals són els carrers Ferrer i Guàrdia i Arcadi Viñas, i l'avinguda de Burgos i el Parc de Can Mulà.

Davant la problemàtica que provoquen aquests arbres, l'Ajuntament de Mollet té una planificació per anar substituint els ginkgos femella dels carrers, a excepció dels que es troben al parc de Can Mulà. "Aquests ja tenen més de 20 anys i tenen massa valor. A més, al parc no és tan greu la caiguda del fruit", declara Broto. Enguany s'han substituït dos ginkgos (només els que fan fruit) del carrer Ferrer i Guàrdia, al barri de Can Borrell. La previsió municipal és que en tres o quatre anys estiguin tots substituïts.

Reforços de neteja

Mentrestant, però, les molèsties per la caiguda del fruit del ginkgo persisteixen. Per aquest motiu, Broto assegurava al ple que es prenen mesures com el reforç especial de neteja. "Pot ser que s'acumuli en alguns moments la brutícia al terra però intentem que sigui un tema prioritari per als equips de neteja", concloïa Broto.

Edicions locals