'Faulari', una exposició-joc per conèixer les faules i la seva història

Aquesta proposta lúdica s'estarà a la Biblioteca Roca Umbert fins al 22 de juliol

Cultura

Una imatge de l'exposició-joc 'Faulari'
Una imatge de l'exposició-joc 'Faulari'

L’any passat es va commemorar el 400 aniversari del naixement de l’escriptor francès Jean de La Fontaine, molt popular pel fet d’haver traslladat al vers més de 200 faules, recollides de la tradició de diverses cultures: La cigala i la formiga; El corb i la guineu; La guineu i la cigonya; El moliner, el seu fill i l’ase o El ratolí de camp i el ratolí de ciutat.

Aquesta efemèride ha semblat un moment idoni per fer un recorregut per les faules i els seus principals recopiladors (per exemple, els grecs Isop i Fedre, entre altres), així com conèixer com ha anat evolucionant aquest gènere fins a l’actualitat.

Amb aquest objectiu, Anna Juan Cantavella i Piu Martínez van rebre l’encàrrec de la Gerència de Serveis de Biblioteques de crear una exposició-joc que pugui itinerar per algunes biblioteques de la Xarxa de Biblioteques Municipals. El resultat és Faulari, que dimarts arriba a la Biblioteca Roca Umbert i s’hi estarà fins al 22 de juliol.

Faulari proposa la descoberta d’algunes faules contemporànies, alhora que planteja un joc de literatura, que estimula a grans i petits a compondre la seva pròpia faula a partir de determinats elements clau que solen aparèixer a  aquesta mena d’històries.

En concret, en aquesta activitat els participants hi trobaran 16 faules contemporànies –amb il·lustracions creades per Nuppita Pittman– que reflexionen sobre la llibertat, la identitat, la no-violència o la importància de l’art a la vida quotidiana. Hi ha una diferència significativa amb les faules clàssiques i és que aquestes no hi tenen moralines explícites, però sí missatges amagats que condueixen a la reflexió a través de l’humor o de la transgressió de rols.

En paral·lel, s’ha editat una versió digital, publicada al microsite del portal infantil Gènius, perquè es pugui jugar des de casa o l’escola.

Edicions locals