Barnusell, a la primera reunió d'Estats Part del Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears

La trobada, celebrada a Viena, ha comptat amb 11 governs locals d'arreu del món

Societat

Barnusell, a la primera reunió d'Estats Part del Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears
Barnusell, a la primera reunió d'Estats Part del Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears | Ajuntament de Granollers

L'alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell, participava en la primera reunió d’Estats part del Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN), celebrada a Viena entre el 21 i el 23 de juny, en què, a través de la xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la pau, s’ha reforçat la participació dels governs locals en aquest procés internacional. Aquest acord multilateral històric, que va entrar en vigor el 2021, vol donar resposta a l’amenaça que les armes nuclears suposen per les ciutats de tot el món i la mateixa vida a la terra.

Granollers lidera des del 2019 el Capítol Europeu de la xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau; una campanya global presidida pels alcaldes d’Hiroshima i Nagasaki, que aglutina més de 8000 municipis d’arreu del món compromesos amb la pau i l’eliminació de totes les armes nuclears.

El compromís de Granollers amb aquesta xarxa municipalista ve de lluny: durant més de 10 anys, la participació de la ciutat a la campanya ha permès donar a conèixer, promoure i posar en relació el treball sobre pau fet a Granollers amb ciutats d’arreu. També ha permès establir aliances estratègiques amb les Nacions Unides i socis internacionals clau sobre pau i desarmament.

La participació de l’alcaldessa Barnusell a Viena ha confirmat la presidència granollerina de la xarxa i ha reforçat les relacions directes amb ciutats com Manchester (Regne Unit), Hannover (Alemanya) o Brescia (Itàlia). Granollers compta amb el suport de la Diputació de Barcelona per desenvolupar aquesta estratègia.

La delegació municipalista a Viena ha inclòs representants d’11 governs locals d’arreu del món, incloent-hi els alcaldes d’Hiroshima i Nagasaki. Granollers ha presidit, junt aquestes dues ciutats del Japó, la reunió estratègica dels membres de la xarxa celebrada a Viena.

L’agenda de l’alcaldessa també ha inclòs reunions amb representants d’estats a la conferència, amb l’equip directiu de la campanya internacional ICAN i víctimes de les armes nuclears (Nobel de la Pau 2017), amb l’Alcaldia de Viena i amb l’organització pacifista catalana Fundipau.

Edicions locals