[VÍDEO] Recuperant la inauguració de la Ciudad Satélite Riera Marsá

L'arxiu difon un vídeo de la inauguració de l'actual Montornès Nord

Societat

Parlament de l'arquebisbe per la primera pedra de l'església
Parlament de l'arquebisbe per la primera pedra de l'església | Carlos Torrents / Arxiu Montornès

L’Arxiu Històric Municipal de Montornès va publicar el passat 9 de juny –amb motiu del Dia Internacional dels Arxius– una peça inèdita del municipi.

Es tracta d'un vídeo de la inauguració de la Ciudad Satélite Riera Marsá –actual barri de Montornès Nord–, de la col·locació de la primera pedra de l'església de la Mare de Déu del Carme, de l’acte de benedicció del pavelló escolar San Nicolás –avui al costat de l’Escola Marinada–, o la visita al dispensari mèdic que esdevindria la plaça de la Pèrgola.

El principal protagonista de la gravació –i de la inauguració– va ser l'arquebisbe de Barcelona, Gregorio Modrego, a qui una bona munió de persones s'hi apropen per saludar i a qui es pot veure pronunciant unes paraules al costat de la primera pedra que es va posar aquell dia com a tret de sortida a la construcció de l'església de l'actual Montornès Nord.

Al reportatge s'identifiquen, a més, espais com la Casa Nova, la plana del Raiguer, el turó de les Tres Creus i el pont del Mogent, entre d’altres.

El vídeo, de gairebé cinc minuts, va ser filmat el 9 de febrer de 1965 per Carlos Torrents Carandell, qui va acompanyar a l'acte al seu pare, Jaume Torrents Catafal, alcalde de Montornès entre 1956 i 1973. Els familiars, residents a Vilanova del Vallès, han cedit la peça en format súper-8 i l'arxiu montornesenc l'ha digitalitzat, datat i identificat les imatges, i n’ha recomanat l’ingrés a la Filmoteca de Catalunya per a la seva conservació. El consistori, a més l'ha publicat a YouTube perquè tothom el pugui veure.

 

Edicions locals