Els Mossos destinen quatre furgonetes de l'ARRO al desnonament d'una veïna de la plaça de Can Mònic

La PAH reclama un habitatge social per a la família, que l'Ajuntament ha reallotjat temporalment en un hotel

Societat

Desallotjament d'una família a la plaça de Can Mònic
Desallotjament d'una família a la plaça de Can Mònic | La Malgirbada

La vigília de Sant Joan l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) dels Mossos d'Esquadra –amb 4 furgonetes– va actuar a Granollers per facilitar el desnonament d'una veïna, la Donia, i les seves dues filles del pis on vivien a la plaça de Can Mònic. Els agents de la policia catalana van acudir a l'entrada de l'habitatge després que la PAH fes una crida a la mobilització per mirar d'aturar el desnonament decretat pel jutjat, i s'hi mantingués un parell d'hores i en el moment de l'arribada de la comitiva judicial.

Segons la Plataforma, el periple de la Donia i la seva família va començar amb les dificultats d'empadronament al pis, on vivia des de 2015. "L'Ajuntament va trigar 6 anys a incloure-la al padró", assegura l'entitat, qui indica que la veïna va aconseguir estar empadronada el novembre de 2021. La regidora de Serveis Socials, Maria del Mar Sánchez, assegura que no es va empadronar la família perquè tenia un contracte fraudulent en un pis ocupat propietat d'un particular. La PAH assegura que aquest retard ha fet que Serveis Socials no hagi tramitat la inclusió a la mesa d'emergència habitacional fins fa poc, i "se li ha denegat per falta d'un document. Això és habitual, però normalment hi ha temps per tornar-la a demanar", indica la PAH, qui assegura que "en part" això ha fet que el desnonament no s'hagi pogut aturar. La responsable municipal contradiu aquesta versió i assegura que l'empadronament no ha tingut "res a veure en el fet que se l'hagi denegat a la mesa d'emergència, sinó que hi ha un altre motiu" que no ha volgut detallar per respecte a la intimitat de l'afectada. "En aquest Ajuntament empadronem tothom, si no on viu, en una raó social", afegia.

La PAH també critica que l'alternativa d'habitatge provisional per a la Donia i les seves dues filles sigui una habitació d'hotel amb un llit i un matalàs addicional a terra fins a setembre, i que s'haurà de fer càrrec de part de la despesa, que suposa 600 euros mensuals, "el 75% dels ingressos de la família. Qui s'imagina passar el mes amb 200 euros?", preguntava la PAH al ple municipal dimarts, quan exposaven el cas de la Donia. "Exigim un reallotjament digne", deia una representant de la plataforma. La regidora explicava que la família està a la llista de pisos d'emergència a l'espera d'una vacant. "Intentarem anar el més ràpid possible", diu Sánchez, qui afegia al ple una queixa: "no tenim prou recursos i l'administració competent no ens els fa arribar".

La Plataforma ha explicat que el desnonament s'ha fet a petició d'un particular que va comprar el pis sabent que hi vivia una família. L'Ajuntament assegura, però, que fa temps que des de fa anys l'habitatge ja era d'un altre particular.

Edicions locals