Es disparen en mig any les llicències per construir habitatges nous a Granollers

En només sis mesos, l'Ajuntament ha concedit 9 llicències per construir 392 habitatges nous, més del doble que en tot l'any passat

Societat

El Lledoner és el barri que més s'ha transformat els últims anys I Foto: Arxiu
El Lledoner és el barri que més s'ha transformat els últims anys I Foto: Arxiu

El nombre de llicències per a habitatges de nova construcció a Granollers s'ha disparat aquest 2022. Segons dades de l'àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament, fins al 24 de juny s'havien tramitat 9 llicències per construir 392 habitatges nous a la ciutat, que són més del doble que els sol·licitats durant tot l'any passat. Aleshores, el 2021, es van concedir 11 llicències per desenvolupar 171 habitatges, la majoria als barris del Lledoner, la Font Verda, el Centre i Can Gili. L'any 2019 es van concedir llicències per a 129 habitatges nous i l'any 2020, en plena pandèmia, per a 109 habitatges.

Enguany, les sol·licituds per desenvolupar aquests 392 habitatges nous corresponen majoritàriament a tres promocions de gran envergadura, que els repartiran en diversos edificis. Una serà al carrer Josep Fontdevila, darrere del pavelló Congost, amb 173 habitatges; una altra al barri del Lledoner, amb 53 habitatges, i una altra a l'espai de l'antiga Vissa, entre els carrers Llevant, Josep Pinyol, Orient i Quevedo, amb 46 habitatges.

A més, està previst que enguany també es tramiti una altra sol·licitud per al nou espai de darrere el camp de futbol –el pla urbanístic de la zona es va aprovar la setmana passada–, amb una promoció per a 72 habitatges nous al voltant del carrer Minetes. Segons la regidora d'Urbanisme, Gemma Giménez, el fort increment ve donat perquè "les sol·licituds corresponen a promocions de molts habitatges, projectes que s'han anat gestant amb el temps i que ara coincideix que tiren endavant".

El barri Lledoner, per exemple, ha experimentat un canvi notable darrerament, amb diverses promocions que s'alcen al costat del parc del mateix nom, la zona verda més gran de la ciutat amb 7 hectàrees de superfície. "Tot i que encara queden molts solars lliures, aquesta és una de les zones que més s'han transformat els últims anys a la ciutat", diu Giménez, qui també valora que, en general, "es van omplint espais que ja estan urbanitzats i consolidats des de fa temps".

D'altra banda, l'augment de llicències concedides els últims mesos contrasta amb el fort increment dels preus de les matèries primeres en el sector de la construcció, un contratemps que ha començat a alentir moltes obres i terminis d'entrega. No obstant això, de moment no s'està notant l'impacte del cost dels materials en el nombre de sol·licituds, perquè les promotores ja havien començat els tràmits abans de l'escalada inflacionista.

Canvi d'usos

A aquestes noves grans promocions s'afegeix també una tendència a l'alça: la sol·licitud de canvi d'usos per transformar locals comercials –sobretot plantes baixes– en nous habitatges. "L'any passat es van concedir 40 llicències en aquest sentit, i aquest primer semestre de l'any se n'han concedit 7 més", explica la regidora. "Es van creant noves necessitats, i amb el temps anem veient quins usos requereixen aquests locals".

Alhora, el nombre de llicències també ha augmentat en l'àmbit industrial i pel que fa a la rehabilitació d'edificis, així com el nombre d'habitatges de protecció oficial vinculats a les noves promocions. Si el 2020 van ser només 5 els habitatges protegits inclosos en promocions privades –tots al carrer Roger de Flor, 5–, enguany se'n faran 80, dels quals 40 seran als edificis del barri Congost, al carrer Josep Fontdevila; 24 al carrer Minetes, a la zona del camp de futbol; i 16 a l'espai de l'antiga Vissa, al carrer Llevant–.

Sobre els habitatges de protecció oficial, Giménez recorda que, a banda d'aquestes promocions privades, l'Ajuntament també ha iniciat els tràmits per construir 17 pisos nous al passeig de la Muntanya, i que l'Incasòl i l'Agència Catalana de l'Habitatge en construiran 57 al barri del Lledoner.

Edicions locals