Desmantellat un grup que venia productes des de webs fraudulents

Escorcolls dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil en diverses poblacions vallesanes, com Lliçà d'Amunt, la Roca i Granollers

Societat

Desmantellat un grup que venia productes des de webs fraudulents
Desmantellat un grup que venia productes des de webs fraudulents

Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil han desmantellat un grup criminal dedicat a la venda de productes a través de pàgines web fraudulentes i han pogut detenir els seus 7 integrants. Concretament, els agents ha intervingut sobre 70 webs fraudulents de productes i han impedit que prop de 1.000 persones n'hagin estat víctimes en només un dia. De fet, es calcula que l'abast del frau podria arribar a les 4.000 víctimes i que ascendiria a prop de 2,5 milions d'euros obtinguts.

Els webs contenien ofertes molt atractives de productes, principalment d’electrònica o electrodomèstics, com televisors, rentadores, videoconsoles i altres com piscines portàtils o sofàs. Els preus estaven molt per sota del preu habitual de mercat, amb anuncis i descomptes que anaven més enllà de les rebaixes habituals. Els creadors de les pàgines web pagaven per posicionar-les en llocs destacats en els cercadors més utilitzats.

Un cop feta la transacció els compradors en cap cas rebien el producte. Alertats per aquesta situació, quan intentaven reclamar-ho, els estafadors els donaven allargues i s’excusaven en el fet que els preus tan avantatjosos es devien a compres col·lectives de grans lots de productes, que s’havien de resoldre als mesos següents. En el supòsit que el comprador mostrés la seva voluntat d’obtenir la compra amb celeritat els deien que aleshores ja no podia ser a aquell preu, sinó a un altre de menys suculent. Amb l’objectiu d’evitar comentaris negatius que afectessin la reputació del web durant les primeres queixes miraven d’arribar a algun acord amb les víctimes.

L’estructura del grup

El grup s’estructurava en tres nivells: el cervell i líder, creador de tot l’entramat, un home de 22 anys amb catorze antecedents policials; en un segon escalafó hi havia un grup de tres persones que juntament amb ell havien constituït societats mercantils amb la finalitat de donar cobertura a les estafes; per últim, a sota hi ha cinc integrants més que tenien només la funció d’obrir les pàgines web i la contractació de les passarel·les de pagament a les entitats financeres amb les quals aconseguien les transaccions de les víctimes.

Per donar una aparença d’estructura legal el grup constituïa societats mercantils per camuflar l’estafa en línia, la principal activitat de les quals era l’assessorament i formació a tercers que actuarien com a intermediaris i que finalment crearien les pàgines web de venda.

La investigació ha posat de relleu que els estafadors havien posat en marxa prop de 70 pàgines web enganyoses i es calcula que l’abast del frau podria arribar a les 4.000 víctimes, atès el potencial volum d’accés a aquests webs, i que ascendiria a prop de 2,5 milions d’euros obtinguts. En qualsevol cas es tracta de dades encara provisionals que es podrien incrementar després de l’anàlisi exhaustiva del material que s’ha intervingut als arrestats.

El dilluns 27 de juny, amb tots els indicis i les evidències respecte de l’activitat delictiva del grup, es va dur a terme el dispositiu d’explotació amb vuit entrades i escorcoll, sis en domicilis i dues en locals, de municipis del Vallès Oriental com Bigues i Riells, la Roca del Vallès, Lliça d’Amunt i Granollers. En l’operatiu els agents van detenir els set integrants del grup criminal.

Els policies van intervenir dispositius electrònics, ordinadors, documentació, moneders de criptomonedes i discos durs. D’una primera anàlisi del material comissat es desprèn l’activitat fraudulenta del grup, tot i que encara en queda una part per treballar, i la vinculació amb les pàgines web i TPV associats a les estafes. També es van intervenir set vehicles d’alta gamma relacionats amb els investigats.

Els detinguts van passar a disposició judicial el 29 de juny i el jutge va decretar la seva llibertat provisional amb càrrecs. La investigació continua oberta i no es descarten més víctimes.

Més estafes digitals

Segons dades de denúncies recollides pels Mossos d’Esquadra, durant l’any 2021 les estafes per internet van suposar prop del 95% dels delictes comesos per mitjans telemàtics i ascendien a una xifra total de prop de 80.000 fets denunciats. Els anys 2019 i 2020, els investigadors han arribat a la conclusió que la tendència ascendent del delicte d’estafa a través d’internet es consolida i continua mantenint-se en percentatges propers a aquest 95%.

Edicions locals