L'Escaldàrium encén de nou Caldes de Montbui

L'espectacle central de dissabte a la mitjanit s'acompanya de moltes propostes complementàries

Cultura

Dissabte a la mitjanit la plaça de la Font de Lleó serà l'escenari de la gran festa calderina del foc i l’aigua
Dissabte a la mitjanit la plaça de la Font de Lleó serà l'escenari de la gran festa calderina del foc i l’aigua | Arxiu

Cada segon dissabte de juliol, a la mitjanit –l’hora de les bruixes–, Caldes de Montbui resplendeix amb el foc. L’aigua i la música en directe són els altres elements imprescindibles per acabar de configurar una celebració a través de la qual s’evoca l’origen de l’aigua termal que discorre pel subsol de la vila.

Caldes ha trobat en l’Escaldàrium un argument ideal per bastir una festa d’estiu al voltant de la plaça de la Font del Lleó. Una gran aventura iniciada pel Ball de Diables a la qual s’hi van afegir l’Associació La Forca i els Bombers Voluntaris de Caldes, amb el  suport de l’Ajuntament de Caldes de Montbui.

L’Escaldàrium 2002 arriba amb el confessat objectiu de convertir-se en una de les cites més sonades del calendari cultural català.

Una de les novetats més esperades és l'estrena de les 13 noves màscares de les bruixes, obra de l’artista creador i restaurador d’imatgeria festiva Pau Reig.

El programa amb nou dies d’activitats encomana espais del centre històric, entitats locals, comerços, escoles i museus i arriba al seu punt culminant aquest divendres i dissabte, amb un seguit de propostes complementàries –gastronòmiques, populars i musicals– al parc de Can Rius. A més entre el parc i la plaça de l’1 d’Octubre encara s’afegeixen una desena d’espais diferents, la majoria exteriors, per acollir altres activitats del programa. Es pot triar entre les actuacions de la Colla Gegantera, els Castellers i els Bastoners de Caldes; la ruta Camins de bruixes, la presentació del llibre Yo me confieso bruja; l'Escumàrium –la festa de l’escuma–, l'actuació de la Coral Guisla; el contacontes La Llegenda de l’Escaldàrium; els concerts amb La Betzuca, Mabel Flores, Marc Xalabarder, Svart Vin i Allioli; la ballada de sardanes a la fresca o les sessions amb PD Petxines, DJ Putxi i DJ Pink. I molt especialment l'escenificació teatral El judici. Si en pengen una, ens pengen a totes, una performance feminista i reivindicativa protagonitzada per La Forca que combina història i ficció i en la qual es recorden i es condemnen les caceres contra dones calderines acusades de bruixeria al segle XVII.

Aquest any s’ha activitat el nou web, on es detalla el funcionament de cada dansa i, sobretot, com ha d’actuar el públic per ajudar a explicar la llegenda i gaudir i aprofitar al màxim cada un dels 60 minuts de l’espectacle.

Edicions locals