Caldes i Santa Eulàlia de Ronçana esdevenen capitals de les varietats locals de tomàquet al Vallès Oriental
Fira i jornades gastronòmiques per conèixer i tastar varietats recuperades, amb la implicació de restaurants i comerços
Caldes de Montbui, Santa Eulàlia de Ronçana
Aquest mes de juliol, el tomàquet serà el protagonista de la gastronomia a la comarca. I tindrà dues capitals que acolliran les activitats adreçades a posar en valor les varietats locals recuperades d'aquest fruit: Santa Eulàlia de Ronçana, amb la XII Fira del Tomàquet, i Caldes de Monbui, amb les Jornades Gastronòmiques del tomàquet.
La fira, que organitzen l’Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana i el Consell Comarcal, se celebrarà el cap de setmana del 23 i 24 de juliol al Centre Cívic la Fàbrica. Aquell cap de setmana hi haur+a visites guiades a l’hort de l’Espelt a càrrec de Llavors Orientals (9.15 h i 11.15 h), taller familiar a càrrec d’Agromosaic (10.15 h) i tast de varietats antigues de tomàquets, a càrrec de Slow Food Vallès (11.45 h). Dissabte 24, a les 12.15 h es farà la presentació i degustació del gaspatxo termal, elaborat amb aigües minero-medicinals de Caldes i amb tomàquets de proximitat i, a les 13 h, hi haurà un Show cooking amb l'elaboració de quatre tapes fetes amb tomàquets de varietats locals, a càrrec del Gremi d’Hostaleria del Vallès Oriental (cost 2 euros). Diumenge 25, a les 12.15 h, es fa la presentació de Conserva de Tomàquet, un projecte conjunt de grups de consum agroecològics del Vallès i dle Maresme i, a les 13 h, hi haurà música en directe a càrrec d'Slim Bay Seals.
Licor i gasptaxo a les Jornades Gastronòmiques del tomàquet de Caldes
A més, Caldes acollirà les Jornades gastronòmiques del tomàquet, del 22 al 31 de juliol. Es podrà degustar el gaspatxo termal i, com a gran novetat en el transcurs del concert que se celebrarà la nit del 22 de juliol se servirà un xupito fet amb licor de tomàquet, tal com va anunciar la regidora de Turisme calderina, Carme Germà, La regidora va mostrar la seva satisfacció per participar a la fira: “Vam quedar molt contents l’any passat, perquè és una Fira molt treballada i consolidada i, a més, a Caldes vam fer un estudi sobre les varietats de tomàquet calderí i volíem aportar el nostre gra de sorra”.
També durant la roda de premsa de presentació el conseller de Turisme del Consell Comarcal, Àlex Valiente, destacava el repte de la comercialització d'aquest producte "de qualitat impressionant", i posava en valor la implicació dels dos municipis i de restauradors i comerciants, així com el treball de recuperació de Llavors Orientals: "Tenim tot el cercle tancat i un model d’èxit”.
L’alcalde de Santa Eulàlia de Ronçana, Francesc Bonet, es mostrava “orgullós" que el municipi "se l’identifiqui amb la proximitat i l’entorn verd", i Ricard Alcojor, de l’associació Llavors Orientals, advertia que “els productors ho estan passant molt malament perquè estan baixant les vendes un 40%" i animava a mimar més els productors.
Restaurants i comerços implicats a Santa Eulàlia de Ronçana
Enguany, per primer cop, es fa fins al 24 de juliol “El tomàquet al plat”, amb plats elaborats amb tomàquets de varietats recuperades del Vallès. Hi participen 10 restaurants: Can Farell, Can Juli, Can Rajoler Fusión, L’Àmfora, La Bimba, la Fàbrica, La Mama, La vostra Pizza, Petra II i Pizzeria Di Mara. També s'hi ha implicat Ronçana Comerç Actiu, amb una nova edició de l’Objecte Infiltrat amb uns 20 comerços participants.