Una arrossada gegant per a més de 3.500 comensals

El 2022 serà un any de transició en l'organització d'un dels actes més concorreguts i multitudinaris de la festa major

Cultura, Societat

Els regidors de l'Ajuntament el 2019, abocant l'arròs a una de les grans paelles que s'utilitzen a l'arrossada
Els regidors de l'Ajuntament el 2019, abocant l'arròs a una de les grans paelles que s'utilitzen a l'arrossada | Arxiu

Com ja és tradició el divendres festiu de festa major, el parc Torras Villà es convertirà en un gran menjador a l'aire lliure. Serà amb l'arrossada popular, que se celebra cada any des de mitjans dels 80 i que darrerament ja superava les 3.000 racions repartides. Aquest any, l'àpat es calcularà per a 3.500 comensals. El preu per degustar un bon plat és de 5 euros, i inclou pa i postres.

Amb tot, l'arrossada d'aquest 26 d'agost suposarà un moment de canvi respecte d'edicions anteriors. D'una banda, perquè s'estrenaran paelles noves de grans dimensions, però sobretot perquè els cuiners seran, per primera vegada, alguns dels restauradors i col·laboradors habituals del Gremi d'Hostaleria del Vallès Oriental. Els restauradors locals agafaran el relleu de persones que, com Joan Rovira, del restaurant El Cisne, han garantit l'èxit de l'arrossada durant molts anys, així com de l'equip de professionals que s'han encarregat de coure l'arròs els últims anys.

David Vázquez, president del Gremi d'Hostaleria, assumeix el repte amb "il·lusió" i conscient de la "responsabilitat" i la "dificultat" que suposa preparar un arròs per a 3.500 persones. "És una proposta agosarada, perquè no tenim experiència en aquest tipus de serveis", admet. "Amb el sofregit no hi haurà cap problema, perquè això ho sabem fer, però ens preocupa la cocció de l'arròs", bromeja. "No és el mateix que el gruix d'arròs a la paella sigui d'1,5 cm que de 15". Perquè el menjar quedi més que bo en aquestes paelles de gran magnitud cal valorar molts factors, des de la gran quantitat d'ingredients necessaris –que poden arribar a una trentena– o els temps particulars de cocció, fins a mantenir el punt just del foc –"no hi ha un regulador de temperatura!"–, el pes de la paella, la barreja dels ingredients o el fet de saber dimensionar correctament els aliments.

L'equip de cuiners, encapçalats pel xef, està format per una quinzena de persones. Però també és necessari l'esforç conjunt, la coordinació i l'experiència d'un gran equip de més de 50 persones per fer-ho possible. Sense oblidar el suport que reben per part de les colles. "Hem fet una crida als restaurants adherits al gremi perquè hi participin; és un acte de pertinença a la ciutat que ens fa molta il·lusió", diu Vázquez.

Setmanes abans d'aquest esdeveniment gastronòmic, l'equip ja ha començat a preparar la creació culinària d'aquest any de transició. "Hem començat a comptar els ingredients que necessitarem. De moment tenim clar que ens caldran 350 kg d'arròs", diu Vázquez, qui de moment es reserva les quantitats de la resta d'ingredients. "Això ho decidirem els pròxims dies en funció del tipus d'arròs que acabem cuinant, perquè amb el canvi d'equip potser fem una proposta diferent".

Els consells del xef

Joan Rovira, del restaurant El Cisne, va ser el xef de l'arrossada durant una vintena d'anys, fins que fa un temps i per motius d'edat –ara té 85 anys– va passar el testimoni de l'organització, que va confiar l'àpat a una empresa especialitzada en aquest tipus d'esdeveniments populars. Ara, la comissió de festa major ha optat per recuperar l'esperit local i voluntari de la festa.

Rovira recorda que l'organització de l'arrossada comporta "moltíssima feina", tant el mateix dia com els dies anteriors, netejant i preparant els ingredients i el material. La clau, assegura, és "organitzar-se bé i que hi hagi la col·laboració de moltes persones, que tothom es faci responsable d'alguna cosa i seguir tots els processos tal com toca". També apunta que l'experiència sempre ajuda a polir alguns detalls, però que, al capdavall, del que es tracta és de "fer una paella com la faríem a casa, però a l'engròs".

Ara com ara Rovira no s'aventura a aconsellar en res als nous responsables, però el dia de l'arrossada, "sobre la marxa, els ajudaré en tot el que calgui". I conclou: "Veure la gent fent cua per degustar el teu plat i veure que se'l mengen de gust és una gran satisfacció, i és per això que nosaltres ens hi vam implicar tants anys".

Edicions locals