Torna el ball de Giravoltes

Amics dels Gegants i Capgrossos de Granollers conviden els gegants de Santa Coloma

Cultura

Com a novetat, enguany la colla incorpora una  samarreta que mostra els gegants Esteve i la Plàcida al pit
Com a novetat, enguany la colla incorpora una samarreta que mostra els gegants Esteve i la Plàcida al pit

Tothom recorda que l'any passat els gegants no van ballar a la Porxada durant la cerimònia del Pregó, el dijous de festa major. En canvi, sí que ho van fer a l'aparcament de Roca Umbert, dalt d'un escenari, amb el públic assegut i aforament reduït. Una proposta alternativa que va generar cert malestar i que, a més, no va incloure l'emblemàtic Ball de Giravoltes.

Els Amics dels Gegants i Capgrossos de Granollers van creure que aquest cúmul de circumstàncies desfavorables restaven solemnitat al que consideren un dels actes més representatius de la festa granollerina. Per a Arnau Torrillas, membre de la junta, "és un moment màgic, de pell de gallina. El ball és molt senzill, amb quatre voltes i quatre intercanvis, però és la unió perfecta entre la tradició de la festa, que són els gegants, i tota aquesta part moderna de tombar-los i col·locar-los els mocadors de Blancs i Blaus. És una fotografia de què significa la festa major a Granollers".

Enguany la colla es treu l'espina, restituint tot el protagonisme a aquestes dues parelles d'alçada. "Fa dos anys que estem pràcticament parats. La primera presa de contacte amb els carrers i places va ser al maig, durant l'Ascensió, de manera que hi ha moltes ganes de fer una festa normal", confessa Torrillas.

Així doncs, dimecres els quatre gegants aniran a buscar els rams que les gegantes lluiran durant tota la setmana –en una col·laboració de la floristeria les Flors, al carrer de Corró– i arribaran a la plaça de la Porxada. L'endemà, dijous, ballaran a plaça, incloent-hi el Ball de Giravoltes. Per Torrillas, "es compleixen totes les condicions i és el lloc on toca fer-ho".

La Convidada

Dissabte es farà la rebuda a la colla convidada, enguany els gegants vells de Santa Coloma de Gramenet, amb dues cercaviles, una de matí i una altra de tarda, que tindran el punt d'inici i final a la Porxada i culminaran amb una mostra de balls i el comiat.

És dona la circumstància que la visita és força excepcional, perquè aquesta parella del Barcelonès només ha sortit de la vila tres vegades els darrers 30 anys. "És una visita que ens fa molta il·lusió, és molt extraordinària. A més, són uns gegants molt macos, que van estrenar vestuari l'any passat. Que una colla com la de Santa Coloma vulgui venir a Granollers és tot un honor".

L'adeu als vestits dels Gegants Vells

Una part dels pensaments de la colla es troben en l'edició de l'any vinent, que serà la del 60è aniversari del Cosme i la Damiana. "Si tot va bé i els plans es compleixen, aquesta festa serà la darrera en la qual portaran els vestits que llueixen ara, que ja tenen 19 anys", apunta Torrillas. Els nous dissenys duen la signatura del figurinista barceloní Pau Fernández -també autor del vestuari de l'Esteve i la Plàcida, el 2018- i ja estan enllestits, només falta posar-se a cosir. "Serà un vestuari molt més ric, més guarnit, més elaborat i més contextualitzat amb l'època que representen", explica Torrillas. Un cop superada la febrada de la festa major, l'1 d'octubre la colla celebrarà la tradicional diada de Sants Metges, que marca el final de la temporada fins al maig de l'any vinent, quan els gegants tornen a sortir al carrer coincidint amb l'Ascensió.

Edicions locals