Diables celebra 30 anys de la colla jove i 25 de la infantil

Correfocs amb sorpreses a l'entorn de la Porxada, que també acollirà els Versots

Cultura

L'espectacle del foc tornarà a envair a la Porxada i els carrers del centre
L'espectacle del foc tornarà a envair a la Porxada i els carrers del centre

Els Diables de Granollers no s'hi posen per poc. Aquesta festa major no celebren un aniversari, sinó dos: el 30è de la colla jove i el 25è de la colla infantil. Totes dues encendran els seus respectius correfocs a la plaça de la Porxada, dimecres i dijous, amb algun final més lluït o alguna sorpresa.

Però com sempre que hi ha efemèrides assenyalades, Diables organitza carretillades commemoratives. La de la Colla Infantil tindrà lloc dilluns a la plaça de Can Trullàs, i la de la Colla Jove, dimecres al carrer Anselm Clavé.

Si bé els correfocs són espectacles participatius, les carretillades són mostres de pirotècnia estàtiques que tenen un caràcter més de lluïment dels efectes, de les figures i de la manera de ballar. Com explica el president de l'entitat, Francesc Guixer, "nosaltres cremem d'una manera molt tradicional, sempre forca amunt, quan la carretilla està encesa ha d'estar amunt. Altres colles fan variacions o bé tenen maneres més innovadores i abaixen forques. Això a Granollers seria un perill perquè, per sort, tenim uns correfocs molt massius i podria ser arriscat".

Les carretillades encara tindran més significació pel fet que en aquesta ocasió els acompanyaran els antics caps de colla, des dels inicis i fins avui.

La Colla Jove, a més, també protagonitzarà una proposta nova que creuen que a la ciutat no s'ha fet mai, les Matinades de Foc, una despertada que tindrà lloc divendres a les 8 del matí, anunciant l'inici dels dies grans de festa major amb els espetecs de les carretilles i el so tradicional dels tabals. La comitiva despertarà tots els veïns dels carrers i places del centre.

Com a entitat de cultura popular i tradicional, els Diables apareixeran –estrenant casaques noves– a la cercavila d'inici i a la cercavila del pregó; als dos correfocs de la Colla Gran de divendres i dissabte, sense variacions en els recorreguts, i molt especialment als Versots de dijous, que aquest any recuperen l'emplaçament de la pedra de l'Encant de la Porxada, després d'una colla d'anys fent-se a la plaça de Can Trullàs. Com es va advertir amb bon humor durant l'acte de presentació de la festa, "d'aquesta manera els Versots se sentiran millor des de la sala de plens". Com ja és tradició, tancaran la festa diumenge 28 amb la Traca dels 1.000 metres, instal·lada entre el carrer Joan Prim i la plaça de la Corona.

Moment dolç

Ara com ara Diables de Granollers compta entre 200 i 250 socis. Tot i que l'aturada pandèmica ha trasbalsat una mica la dinàmica de les colles –"molta gent ha estat dos anys a la colla jove sense poder fer gairebé res i, per edat, ha passat amb 18 anys a la colla gran sense tenir bagatge", detalla Francesc Guixer–, les seccions infantil i jove viuen un moment molt dolç. "Totes dues tiren de sobres, no parem de rebre correus per entrar i tenim llista d'espera perquè no podem absorbir a tothom. No ens podem queixar, tenim molta sort", explica el president. El 2022 està resultant un any molt intens, perquè tothom té moltes ganes de fer activitats per recuperar el temps perdut.

Edicions locals