'Era blava, però per poder acompanyar el meu fill, he hagut de canviar de color'

Ivette Nadal combinarà aforismes, vers lliure i narrativa en el text del 20è aniversari

Cultura

'Era blava, però per poder acompanyar el meu fill, he hagut de canviar de color'
'Era blava, però per poder acompanyar el meu fill, he hagut de canviar de color' | Xavier Solanas

La Festa Major de Blancs i Blaus de Granollers té molts rostres. Segurament el més literari és el que personifica la figura del relator, per bé que des que va començar aquesta tradició, l'any 2000, s'ha convidat perfils molt variats de dins i fora la ciutat: periodistes, poetes, dramaturgs, crítics musicals, folkloristes i, fins i tot, ninotaires.

La poeta granollerina Ivette Nadal ampliarà aquesta nòmina en la seva faceta de cantautora i tindrà el goig de fer-ho com a relatora del 20è aniversari, un número que s'esperava des de fa un parell d'anys, però que la pandèmia ha demorat fins ara.

"D'entrada em va sorprendre i m'ho prenc com un repte molt gran, perquè a nivell d'escriptura tots els relators que m'han precedit tenen una riquesa molt interessant, des de diversos nivells. M'ho vaig haver de pensar, per veure què puc oferir jo", confessa l'escollida.

Curiosament, el darrer relator va ser un poeta, Josep Pedrals, el 2019, i enguany la lírica tornarà a tenir protagonisme. Nadal explica que "abans d'acceptar la proposta, i per una qüestió d'humilitat, vaig llegir-me tots els relats anteriors. Tots estan molt bé, però, per mi, l'últim és el que té més nivell. Penso que en Josep, a qui conec molt, va fer una gran feina i això sí que em va intimidar una mica", reconeix la granollerina.

L'autora ja té meditat l'estil que farà servir, amb llibertat per anar canviant de registre. "Si han pensat amb mi és perquè volen una mirada entre musical, poètica i filosòfica o reflexiva, de manera que oferiré una combinació d'aquests tres mons que ara m'estan envoltant. En principi, la meva idea és fer un híbrid i combinar aforismes reflexius, vers lliure amb un component poètic i musical i també un punt més narratiu, que pugui tenir una mica de les tres cosetes. Però un cop sigui allà al mig, veurem què passa".

Tot i que ha nascut a Granollers, Nadal va viure els primers anys de vida a Vilanova i va tornar a la ciutat quan ja era adolescent. Això ha fet que hagi viscut la festa local de manera més tardana. I ara, després de ser mare, l'experiència s'ha tornat a transformar i també passa a través dels ulls del seu fill. Una circumstància que ha vingut acompanyada de capgiraments curiosos. "Jo vaig començar sent blava, però el meu fill és blanc i he hagut de canviar de color per poder-lo acompanyar", confessa divertida.

Nadal no és gens aliena a la Festa Major de Blancs i Blaus i, de fet, és autora de la lletra d'una cançó per a un dels gegantons blancs que va enregistrar amb la participació de nens i nenes. Qui sap si del pòsit d'aquesta experiència literària pot sorgir en el futur l'espurna d'alguna altra composició. "Tant de bo en pugui sortir alguna cosa, tant poèticament com musicalment. Jo estic oberta a inspirar-me, sobretot a fixar-me molt en la gent, amb una perspectiva no tant des de dins, sinó més social i més humana també. I a través d'aquí, a veure si poden sorgir melodies, lletres, poesies, reflexions…". Una proposta híbrida entre l'escriptura i la música.

El relat

El relat d'enguany, de nou amb segell local, es podrà trobar al web de www.blancsiblaus.cat
i a www.somgranollers.cat els dies 22, 27, 28 i 29 d'agost.

Les dates responen al calendari de la relatora, que fa un primer contacte el dia del repte, i 

normalment hi torna el dia del pregó per quedar-se fins diumenge, dia del concurs de rajolers i del veredicte, després de passar un dia amb blancs i un altre amb blaus.

 

Edicions locals