A punt el pla d'emergència per afrontar una sequera

El consum mitjà actual és de 216 litres per habitant

Societat

El pla d'emergència contempla més d'un centenar de mesures, en funció de l'estat en què es trobi el municipi
El pla d'emergència contempla més d'un centenar de mesures, en funció de l'estat en què es trobi el municipi

L'Ajuntament ha aprovat inicialment al ple el pla d'emergència en situacions de sequera de Granollers. El document respon a l'obligatorietat que estableix el Pla Hidrològic Nacional que les administracions públiques de municipis a partir de 20.000 habitants disposin d'un pla d'actuació davant de situacions d'alerta i eventual sequera. 

El pla recull els consums de 2017, 2018 i 2019 per part de diferents usuaris del municipi (habitatges, comerços, indústries...), així com l'ús per al reg o la neteja de carrers amb aigua no potable. També avalua quins han de ser els consums en cas de situacions d'alerta per eventuals sequeres i preveu un seguit de mesures a dur a terme per reduir els consums d'aigua.

El consum mitjà d'aigua, actualment, és de 216 litres al dia per habitant, incloent-hi els consums industrials; per tant, Granollers té un consum d'aigua inferior als màxims permesos en situacions de nivell d'alerta i excepcionalitat per sequera. Per això, el regidor de Serveis i Via Pública, Juanma Segovia, indicava en el darrer ple municipal que només s'haurien d'adoptar mesures a partir de la fase 1 d'emergència.

El pla indica els consums en les diferents fases de sequera: alerta, excepció i emergència –que es divideix en 3 fases–. En cas de sequera, el pla preveu més d'un centenar de mesures que s'aplicaran en funció de l'estat en què es trobi el municipi. Algunes de les mesures estan relacionades amb la gestió de la demanda, enfocades a la reducció de consums superflus, amb campanyes de sensibilització.

Altres accions se centren en la gestió dels recursos hídrics i les instal·lacions, com la reducció de la pressió de l'aigua, possibles restriccions, obtenció de recursos alternatius per a l'abastament, creació de nous pous o aprofitament de pous d'aigua no potable per al reg. "Tenint en compte com avança el canvi climàtic, lamentablement haurem d'utilitzar aquest pla", augurava Segovia.

Edicions locals