Guspires d'art amb Pepe Viyuela a Santa Maria de Martorelles

La segona edició del festival torna a aplegar cares reconegudes i protagonistes de proximitat

Cultura

Guspires d'art amb Pepe Viyuela a Santa Maria de Martorelles
Guspires d'art amb Pepe Viyuela a Santa Maria de Martorelles

Sergio Carrillo

Divendres 2 de setembre arrencarà la segona edició del festival d'arts escèniques de Santa Maria, el Guspira, impulsat per l'Ajuntament i dirigit pel Pau Segalés, veí del municipi, mag professional i director artístic. Les entrades per als tres principals espectacles, que són de pagament, ja es poden adquirir a Entrapolis.

El Guspira d'enguany compta amb set propostes de diverses disciplines artístiques, com ara el cinema, el teatre de carrer, la música, la cultura popular i el clown. D'entre totes les propostes en destaca la del reconegut actor, pallasso, poeta i humorista Pepe Viyuela amb el seu gran èxit Encerrona, diumenge 4 a les 19 h. Com un bufó de la cort llençat al saló del tron, es veu obligat a actuar per al públic que l’observa. "És ell amb una cadira, una guitarra i una escala, sense música i sense res més, i és un no parar de riure", explica Segalés, qui ha coincidit en diverses ocasions amb Viyuela en expedicions de Pallassos Sense Fronteres i considera que la feina que fa és "espectacular".

L'altre plat fort és el concert de Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic, dissabte 3 a les 22 h. El fundador de Dusminguet, ànima de La Troba Kung-Fú i figura clau en l'evolució de la música popular del segle XXI feta a Catalunya presentarà l'àlbum El Ball I el Plany.

Totes dues propostes es faran a l'escenari principal, situat al parc de la Torrentera –amb una zona gastronòmica inclosa– on també actuarà la cantautora de Martorelles Sandra Bautista (dissabte 3 a les 20 h). A més, divendres 2 a les 20.30 h, la Torrentera serà l'espai que donarà el tret de sortida al Guspira amb un sopar popular de carmanyola i la projecció del film Salvación (22 h) protagonitzat per l'actor de Santa Maria Ricard Balada.

La resta d'escenaris seran la Font Sunyera amb l'audició de la Coral La Fló (diumenge 4 a les 11 h); la plaça Joan Matons, amb +75, un xou de teatre de carrer de la companyia Fadunito (dissabte 3 a les 13 h); i el pavelló, amb un tastet de Ball de Gitanes amb les colles de Palautordera, Mataró i Montblanc (diumenge 4 a les 13 h).

Un festival amb futur

Pau Segalés, director artístic del Guspira, i Lydia Calvet, regidora de Cultura de Santa Maria de Martorelles, a la Font Sunyera, un dels escenaris del festival | Sergio Carrillo

El Guspira va néixer l'any passat amb una primera edició en la qual la regidora de Cultura, Lydia Calvet, admet que l'encaraven "una mica espantats", tot i que considera que el resultat va ser "un èxit total". "La gent ens va demanar que no es quedés només en una prova", afegeix Calvet, i és per això que aquest setembre hi torna la segona edició, i ho fa amb el mateix esperit: combinar artistes de proximitat que puguin actuar al poble amb artistes reconeguts que puguin atraure també un públic de fora de Santa Maria.

Malgrat que l'edil reconeix que el Guspira suposa "un esforç en tots els sentits" –inclòs l'econòmic–, considera que "també suposa una gran alegria fer coses que agraden a la gent i que tenen un nivell que no tots els pobles podent-les fer les fan". En aquest sentit, també és ferma a l'hora d'apuntar que "no perquè siguem un poble petit no ens mereixem el millor" i defensa que "hi ha molta gent gran al poble que potser no es pot desplaçar a veure segons quines coses, i si ells no hi poden anar, no tenen per què quedar-se'n sense". És per això que si Mahoma no va a la muntanya, la muntanya ve a Santa Maria en forma de Festival Guspira.

Els tres principals espectacles, amb entrada

Per gaudir dels xous de la Sandra Bautista, el Joan Garriga i el Pepe Viyuela cal adquirir les entrades a Entrapolis per 3, 5 i 6 euros respectivament. La resta de propostes es podran veure de manera gratuïta.

Tanmateix, que hi hagi entrades de pagament no convenç Santa Maria En Comú –partit de l'oposició–, qui ha presentat un recurs per demanar la suspensió de l'acord de ple del juny que regula els preus públics culturals. La proposta –que va tirar endavant amb els vots a favor del govern i la negativa de l'oposició– determina quina quantitat es pot cobrar en les entrades culturals que siguin de pagament al municipi: entre 2 i 10 euros, depenent del cost del xou i de l'assistència prevista. Per a Santa Maria En Comú, amb aquesta regulació es pretén "recuperar una ínfima part de la despesa tan desproporcionada que suposa per un municipi petit com el nostre la realització del Guspira, que té com a protagonistes artistes amb un catxé que no ens podem permetre".

Amb tot, segons explica la regidora de Cultura, Lydia Calvet, arran d'aquesta regulació aprovada l'Ajuntament s'ha pogut adherir al Programa.cat, que subvenciona alguns espectacles: en aquest cas, el consistori ha tingut una rebaixa del 50% amb en Pepe Viyuela i en Joan Garriga.

El cartell, fet al poble

El cartell del Guspira és obra de la Marina Cueto –veïna de Santa Maria de Martorelles– mitjançant el seu projecte d'il·lustració La Magranera amb el qual comparteix les seves obres, que barregen moltes tècniques i plasmen la seva passió per la natura. La creadora defineix la imatge del Guspira com "un esclat de color en un llenç en blanc, com una guspira que esclata i enlluerna". En la il·lustració hi ha dibuixat els camins, corriols i reguerons verds del municipi, mentre que sobre aquesta natura hi ha traçat el contorn del poble. Cueto assegura que "formar part d'un projecte tan preciosista com el Guspira és tot un gust, perquè encaixem a la perfecció". Alhora, assenyala que "no només és orgull de poble (tot i que també), també és el fet d'il·lustrar un gran festival de la cultura".

Un suport que no té a Mollet

El director artístic del Guspira, Pau Segalés, assevera que el suport que ha rebut per part de l'Ajuntament de Santa Maria de Martorelles és "una sort increïble". En aquesta línia, agraeix que l'administració local s'hi hagi bolcat al 100%: "Hi ha dies que estem a la 1 h de la matinada parlant amb la Lydia de coses del Guspira".

Segalés, qui és molletà, també és director artístic de dos festivals a Mollet que no compten amb la participació de l'Ajuntament: el Festival Artístic Internacional L’Arlequí –que enguany ja serà el tercer any que no se celebra i amb la pandèmia es va reconvertir en el Jardí de l'Arlequí, una proposta de petit format– i el Festival Faràndomus. Mollet mereix que Pau Segalés faci grans festivals a la seva ciutat de la mà del consistori? "Tant de bo arribés el dia que això pogués passar", clou Segalés.

Edicions locals