Els Blancs trenquen tres anys d’hegemonia Blava

La colla Blanca viu un moment dolç i d'expansió mentre que la cap de colla Blava anuncia que abandona la junta

Cultura

Els dos caps de colla en el moment culminant de l'acte del veredicte, l'intercanvi de mocadors
Els dos caps de colla en el moment culminant de l'acte del veredicte, l'intercanvi de mocadors | Xavier Solanas

Aquest any sí. Els Blancs han esmicolat l'anhelat somni Blau d'una quarta victòria consecutiva, que hauria estat un fet mai vist en la història de la festa granollerina.
"Sou una ciutat collonuda, plena de festa, i teniu un bé de Déu de Blancs i de Blaus que no us ho podeu deixar perdre per res del món". Amb aquestes paraules s'ha sincerat Pep Callau, el fidel presentador de la festa local, abans de procedir a la lectura de la decisió del jurat.

El veredicte ha comptat amb una poètica introducció de la Relatora, Ivette Nadal, on diu: "sembla un veredicte, però no és cap final. És un esclat d'alegria que guarneix la Porxada de blanc o de blau". Un cop proclamada la colla guanyadora, enmig de l'eufòria Blanca, els dos caps de colla han pujat dalt el balcó per adreçar-se a la multitud congregada.

El Blanc Xavi Raich s'ha mostrat exultant d'alegria per l'èxit "d'una festa major exprés", preparada amb pocs mesos d'antelació. Per aquest motiu ha volgut agrair l'esforç organitzatiu dels seus. "Hem treballat colze a colze, fem una pinya. Hem encès la festa, no només durant nou dies, durant tot l'any. Hem creat un univers blanc que segueix en expansió i seguirà per sempre. La colla no para de créixer, som imparables!".

Raich també ha tingut paraules d'agraïment per a la colla rival. "Recuperar aquesta festa és una victòria que compartim", ha dit, tot i que no s'ha estat de fer-los una estirada d'orelles: "Blaus, fa anys que us ho diem i ara hi tornem: deixeu de viure de rendes, d'antics tòpics que no fan bé a ningú".

Com no podia ser d'altra manera, Moreno ha encaixat la derrota amb molta esportivitat en el primer que any que exercia com a cap de colla amb una festa major que ha transcorregut amb plena normalitat i sense restriccions. Per a ella el regust haurà estat agredolç perquè ha aprofitat l'avinentesa per anunciar, emocionada, que deixa la junta de la colla després de set anys de permanència. "Però no patiu, perquè seguirem treballant a tope", ha promès.

Malgrat això, el seu missatge ha estat en positiu i desafiador a la colla rival. "Moltes felicitats Blancs, ja era hora. Ens heu descobert que l'univers Blanc està ple de color i que, quan us hi poseu, podeu arribar a fer una gran festa". I ha recordat que "els Blaus no estem de vacances, estem aquí i tenim molta corda per continuar".

Moreno també ha volgut posar en valor l'èpica viscuda unes hores abans al concurs de rajolers. "El primer diumenge ens preguntàveu on estava el sentimiento i crec que ha quedat claríssim avui al Palau", mentre a la plaça els Blaus esclataven cridant "Gontan, Gontan, Gontan!".

En acabat, ha arribat el moment simbòlic de l'intercanvi de mocadors i l'obligada abraçada i petó entre els dos caps de colla, segellat per aplaudiments entusiastes i una multitudinària cantada de la Guimbada mentre els mocadors onejaven a la plaça.

Per bé que el jurat valora molts altres aspectes a l’hora de proclamar un vencedor, les 11 proves puntuables atresoren l’essència de la rivalitat entre colles que és el pinyol de la festa major granollerina, especialment el concurs de rajolers.

Diumenge a la mitjanit Blancs i Blaus han arribat a la Porxada amb un marcador lleugerament a favor dels primers. Aquests s’han imposat en el correvent infantil i d’adults, les competicions de futbolí i d’escacs, la passada de rajoles infantil i el concurs de rajolers. Per la seva banda, els Blaus han conquerit la competició de dòmino, l’estirada de corda infantil i d’adults, el llançament de rajoles i la passada de rajoles d’adults.

Amb la mirada posada en el 40è aniversari

L'any que ve la festa major de Granollers celebra els seus primers 40 anys de vida i l'efemèride haurà de ser forçosament sonada. Les colles ja han quedat emplaçades per donar-ho tot.
Raich s'ha mostrat convençut que "l'any que ve els Blaus estareu a tope. Blancs, ens toca treballar molt fort per fer una festa a l'alçada d'aquest esdeveniment històric". Moreno ha acceptat el repte a l'advertir que "la jubilació no entra en els nostres plans i els 40 anys de la festa seran Blaus".

Un treball d'equip

A més de donar a conèixer la colla guanyadora de la Festa Major 2022, l'acte també ha desvelat la identitat dels set membres que han conformat el jurat i que durant aquests dies s'han passejat per la ciutat en secret, avaluant els actes de les colles. Es tracta de Víctor Cobas, de l'empresa de gestió cultural Artgest; el tècnic Pep Dou, presentat "com els xispes de la festa"; Anna Isern, tècnica de cultura i festes de l'Ajuntament de Montmeló; Amador Lucas, de la colla dels Blancs; Maria Ortiz, dels Xics de Granollers; Gemma Permanyer, periodista de Vallès Oriental Televisió i Mireia Pey, de la colla dels Blaus.

Així mateix, l'acte també ha permès obsequiar a totes les entitats que han fet possible aquesta edició amb un regal institucional, una fotografia de l'artista Joan Fontcuberta: les colles de Blancs i Blaus, l'Agrupació Excursionista de Granollers, l'Agrupació Sardanista de Granollers, els Amics dels Gegants i Capgrossos de Granollers, la colla del Colom de Granollers, els Diables de Granollers, l'Esbart Dansaire de Granollers, Granollers Pedala, l'Olla dels Pobres, Passaltpas i els Xics de Granollers.

Edicions locals